Stižu „digitalni“ evri: Da li će institucije moći da vide stanje na računima građana?

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute.

Takav bi novac bio elektronsko sredstvo plaćanja, kojim bi se mogli služiti svi u Evrozoni, a bio bi siguran i jednostavan za upotrebu kao gotovina danas, dok za njegovu upotrebu ne bi bilo nužno koristiti bankovni račun, već samo mobilnu aplikaciju.

Evropska centralna banka (ESB) pokrenula je u oktobru prošle godine taj projekt i radnu grupu, s ciljem istraživanja mogućnosti plasiranja vlastite digitalne valute. Radna grupa je već načinila određene korake, a u najnovijem izveštaju o napretku je istakla četiri ključna područja na kojima se trenutno radi, prenosi Bankar.me.

Prva faza podrazumeva dizajn ove valute i načina funkcionisanja monetarnog sistema. Za to je, kažu, ključna saradnja privatnog i javnog sektora, bitno je odrediti koje su tačno uloge ESB-a kao izdavača i ostalih posrednika na tržištu, kao i ko će i kako distribuirati digitalni evro do krajnjih korisnika. Radi se na određivanju uloga pokretača transakcija, autentifikacije, provere fukncionisanja, i ostalih aktivnosti pri plaćanjima, kao i finalnog namirenja među svim uključenim stranama.

Drugi bitan dio sistema je model namirenja, odnosno sistem koji će proveriti da onaj koji plaća ima dovoljno novca, da ga se može prebaciti primaocu, kao i da se istovremeno on skine s jednog i nađe na drugom računu. Za to bi trebale biti zadužene centralne banke iz Evrozone i njihovi saradnici. Sistem mora biti načinjen tako da niko od institucija ne može videti stanje na računima građana, niti da može da analizira njihova plaćanja. Treće, prebacivanje iz gotovine u digitalni evro mora biti jednostavno, kao i prebacivanje novca iz centralnobankarskog u javni i obrnuto. Sve to bi trebalo da se radi bez prekida, neprekidno 24 sata dnevno, 365 dana u godini, i bez problema, kao da je reč o prenosu gotovine „iz ruke u ruku“.

Na kraju, potrebno je stvoriti zajednička pravila, uz koja bi plaćanja digitalnim evrom funkcionisala u celom Evropodručju, bez obzira na granice. Rad na knjizi takvih pravila započeće već u januaru sledeće godine.

IZVOR: BANKAR.ME PETAK, 23.12.2022. | 12:43

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.