Pozovite nas

Brodarevo je naselje u Srbiji u opštini Prijepolje u Zlatiborskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1845 stanovnika. Ovde se nalazi OŠ „Svetozar Marković” Brodarevo sa više izdvojenih odeljenja, kao i FK Jasen.

Brodarevo – Foto: FB stranica „Brodarevo moj zavičaj“

Geografija

Brodarevo se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, na granici sa Crnom Gorom, u centralnom delu Raške, na reci Lim, na magistralnom putu M-2l, i železničkoj pruzi Beograd – Bar. Brodarevo pripada opštini Prijepolje, udaljeno je 24km od grada Prijepolja. Ovde se nalazi Železnička stanica Brodarevo.

Poreklo imena

Pošto se Brodarevo nalazilo na karavanskom putu, sasvim je izvesno da je taj put kod Brodareva prelazio reku Lim, tj. tu se reka na najplićem mestu „brodila“, odnosno gazila i tu ulogu „osiguranja“ broda (prelaza) imao je neki hrabar čovek koji se zvao „brodar“. Zbog povoljnih uslova tu se razvilo naselje za koje su govorili: To je Brodarevo (po Brodaru) tako da se ozvaničio naziv Brodarevo. Identično su i drugi nazivi mesta dobili ime: Slavonski Brod i Brod (Republika Srpska) na Savi, Danjski Brod na Drimu, nekada, Brod Zrinjski na Uni, Brod Moravice, Stari Brod na Drini.

Borci brigade „Budo Tomović“ na položaju Oštra Stijena, kod Brodareva, 1944. godine. Foto: Danilo Gagović, Beograd
Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Demografija

U naselju Brodarevo živi 1197 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 31,8 godina (30,9 kod muškaraca i 32,7 kod žena). U naselju ima 435 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 4,09. Ovo naselje je uglavnom naseljeno Bošnjacima (prema popisu iz 2002. godine).

Poznate ličnosti

Danilo Lazović (Brodarevo, 25. novembar 1951 — Beograd, 25. mart 2006) bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

×