25 година од злочина у Штрпцима: Починиоце казнити, а жртве достојно сахранити

Само на годишњицу овај догађај добија на неком значају, у току године је шутњa, каже Наил Кајевић, брат убијеног Нијазије Кајевића. Злочин у Штрпцима се не сме заборавити и не сме застарити, рекао је председник Одбора Скупштине Србије за људска и мањинска права Мехо Омеровић.

27. фебруара 1993. године, воз 671 који је путовао на релацији Београд – Бар, зауставила је група униформисаних особа предвођена Миланом Лукићем и из воза извела 20 путника, 18 бошњачке националности,  једног  Хрвата и једну неидентификовану особу и касније их убила. Међу отетим путницима било је и девет Пријепољаца: Адем Аломеровић, Расим Ћорић, Нијазија Кајевић, Фикрет Мемовић, Мухедин Ханић, Џафер Топузовић, Сафет Прељевић, Февзија Зековић и Рифат Хусовић, Пријепољац који је живео у Бијелом Пољу. Ни после 25 година од овог злочина починиоци нису кажњени.

Само на годишњицу овај догађај добија на неком значају, у току године је  шутња. Нама остаје и даље нека нада да ће држава ово довести до краја. Сада је у току суђење за 10 лица у Сарајеву и треба да се обнови тужилачки поступак у Београду за 5 лица осумњичених за овај злочин – каже Наил Кајевић, брат убијеног Нијазије Кајевића.  

Председник одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у Скупштини Србије, Мехо Омеровић, каже да су Штрпци велика срамота државе Србије, да је доказима са суђења утврђено да је отмица унапред била планирана и да су представници државних органа били упознати са постојањем плана да се на станици Штрпци изврши отмица путника бошњачке националности. Како је навео, у организацији, логистичкој припреми учествовали су представници тадашње државе, полиције, војске и железнице и да ништа нису учинили да се отмица спречи.

Управо зато данашња држава Србија мора да направи отклон од државе у којој су саучесници у злочину против сопствених грађана били службеници тадашње државе – рекао је Омеровић.

У 15 сати, у време када је воз заустављен у станици Штрпци, код спомен обележеја, у организацији Општине Пријепоље, одржан је комеморативни скуп. Цвеће и венце на спомен обележје, које је 2009. године подигла Општина Пријепоље, положили су представници локалне самоуправе, чланови породица жртава злочина у станици Штрпци, организација и удружења.

На дан отмице председник општине Драгољуб Зиндовић, са сарадницима, је организовао традиционални пријем за чланове породица отетих и убијених Пријепољаца. Рекао је да локална самоуправа тражи од надлежних државних органа да се процес против виновника овог злочина приведе крају, посмртни остаци жртава пронађу и достојно сахране. На састанку са члановима породица председник одбора за људска и мањинска права је рекао да хоће да верује, пошто је Тужилаштво за ратне злочине обновило поступак за 5 особа, да ће виновници као и они који су знали а нису спречили овај злочин, бити осуђени. Такође, очекује да ће новим законским решењима чланови породица отетих и убијених путника, добити статус цивилних  жртава рата.

До сада су за злочин у Штрпцима само две особе правоснажно осуђене, Небојша Ранисављевић на 15 година и Мићо Јовичић на 5 година.

У организацији Бошњачке културне заједнице и Меџлиса исламске заједнице у Пријепољу у Дому културе одржана је Комеморативна академија „Штрпци без мезара“.

Окупљени су након завршетка Акдемије у немом мимоходу прошли пријепољским улицама и код спомен обележја у Шарампову почаст Пријепољцима, жртвама злочина у Штрпцима, одали проучавањем фатихе.

 
Forum Info Prijepolje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.