Ako se to desi, eto trećeg svetskog rata

Kijev — Zapovednik ukrajinske vojske upozorio na mogućnost ruskog korišćenja nuklearnog oružja, što bi stvorilo rizik od ograničenog nuklearnog sukoba s drugim silama.

Vrhovni zapovednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni napisao je članak za ukrajinsku državnu novinsku agenciju Ukrinform, u kom je dao detaljnu procenu dosadašnjeg toka rata.

Zalužni piše da postoji „direktna pretnja“ od moguće ruske upotrebe taktičkog nuklearnog oružja što bi imalo veliki uticaj na donošenje relevantnih odluka.

Drugi činilac koji utiče na buduće odluke je i direktna pretnja da će Rusija, pod određenim okolnostima, upotrebiti taktičko nuklearno oružje, navodi se u članku.

Ukrajinski general zatim dodaje i da su borbe na području Ukrajine već pokazale koliko Ruska Federacija zanemaruje pitanja globalne nuklearne bezbednosti čak i u konvencionalnom ratu.

„Teško je zamisliti da će čak i nuklearni napadi omogućiti Rusiji da slomi volju Ukrajine za otporom. Ali pretnja koja će se pojaviti za celu Evropu ne može se zanemariti. Takođe se ne može u potpunosti isključiti mogućnost direktnih uključivanja vodećih svetskih sila u ‘ograničeni’ nuklearni sukob, što povećava šanse za treći svetski rat“, stoji u članku.

„Svaki ruski pokušaji praktičnih koraka prema korišćenju taktičkog nuklearnog oružja moraju se sprečiti korišćenjem celokupnog arsenala sredstava koji su na raspolaganju svetskim silama“, dodao je.

„Od tog trenutka Ruska Federacija postaće ne samo pretnja mirnom suživotu Ukrajine, njenih suseda i niza evropskih zemalja, već i istinski teroristička država globalnih razmera“, zaključuje ukrajinski general.

IZVOR: INDEX.HR ČETVRTAK, 8.09.2022. | 08:33 -> 12:17

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.