Amerika uzdrmana. Priznali da su izgubili trku? „Naš brod polako tone“

Šef Strateške komande SAD Čarls Ričard rekao je da je ozbiljno zabrinut zbog smanjenih mogućnosti te zemlje kada je reč o obuzdavanju suparnika, Kine i Rusije.

To prenosi „Volstrit džurnal“. Vašington je već izgubio trku u hipersoničnom naoružanju i sada ima prednost jedino u podvodnoj floti, piše autor teksta.

Sukob u Ukrajini je pokazao da mogućnosti američkog vojnog obuzdavanja slabe, ali malo je onih koji su spremni da tu činjenicu priznaju javno.

„Ukrajinska kriza koju preživljavamo samo je zagrevanje. Ide nešto veće, uskoro ćemo se naći u iskušenjima… Na osnovu procene naših snaga kada je reč o obuzdavanju Kine, naš brod polako tone, jer Kina ostvaruje svoje mogućnosti u praksi brže od nas. Nije važno koliko su dobri naši komandanti i naših konji – nećemo ih imati dovoljno. I to je problem najbliže budućnosti „, naveo je admiral Čarls Ričard.

On je naveo da su, verovatno, jedina prednost Amerike sada podmornice, koje, međutim, takođe mogu da nestanu ukoliko zemlja ne bude rešila probleme s tehničkim servisiranjem i ne počne da gradi nove podmornice.

„Volstrit džurnal“ podseća na to da je Kina prošle godine ispitivala hipersoničnu raketu koja je obletela zemaljsku kuglu i vratila se na tačku s koje je uzletela. Taj događaj je, navodi list, poptuno zaprepastilo SAD. To znači da potencijalno bilo koji američki grad može biti u opasnosti, a raketa ne može biti otkrivena.

„Na koji način je Vašington izgubio hiperzvučnu trku s Pekingom i Moskvom neophodno je raspraviti u Kongresu“, navodi list.

Postoji rizik da će informisanje javnosti o slabim tačkama amerčkih oružanih snaga podstaći protivnike SAD da ih zloupotrebe, ali veća je održavati slepo samozadovoljstvo – dok Kina ne napadne Tajvan ili ne preduzme još nekakva dejstva koja snažno pogađaju interese SAD i saveznika, zaključuje autor.

IZVOR: SPUTNJIK UTORAK, 8.11.2022. | 14:48

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.