Asocijacija proizvođača malina Srbije očekuje od otkupljivača cenu od 600 do 800 dinara

Predstavnici Asocijacije proizvođača malina u Srbiji danas su saopštili da od otkupljivača, vlasnika hladnjača očekuje da otkupna cena maline bude 600 do 800 dinara po kilogramu.

„Očekujemo da nam vlasnici hladnjača malinu ove godine plate od 600 do 800 dinara po kilogramu jer su po više desetina odsto povećani svi troškovi, od rada, goriva, mineralnog đubriva do zaštitnih sredstava“, rekao je za Betu član Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Zoran Stojanović.

On je kazao da su prve ponude otkupljivača, vlasnika hladnjača za otkup malina od 450 do 500 dinara po kilogramu, a da pojedini nude ugovore već sada 500 dinara, mesec dana pre početka berbe, kako bi se unapred zaštitili od rasta te cene.

„Ove godine rod maline će sigurno biti manji zbog prošlogodišnje suše i ovogodišnjeg hladnog proleća i nevremena, praćenog gradom koji su oštetili lastare, pa je procena da će rod biti manji oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je ukupno iznosio 50.000 tona. Ove godine neće biti veći rod od 35.000 tona“, rekao je Stojanović.

Dodao je da je malina prošle godine prodavana po ceni od 300 do 420 dinara, a da su je hladnjačari prodavali po 1.000 dinara.

Stojanović je rekao da hladnjačari zarade duplo više od proizvođača i da se i ove godine pojavio lobi koji već sada tvrdi da su proizvođači malina prošle godine dobro zaradili i da cena ne treba da bude veća od 500 dinara, pa nagovaraju proizvođače da potpišu ugovore.

Istakao je da je to udruženje uputilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije dopis povodom kampanje u javnosti da se smanje cene malina.

„Obraćamo Vam se povodom intenzivne kampanje hladnjačara i trgovaca malinom i kupinom, koja traje još od početka godine, a za cilj ima stvaranje atmosfere pogodne za smanjenje cena maline i kupine. Angažovanjem više raznoraznih ‘stručnjaka’, forsira se priča o slaboj potražnji maline na inostranom tržištu, visokoj ceni i nemogućnosti izvoza srpske maline“, navodi se u dopisu Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaje se da se toj kampanji priključio i savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Goran Đaković zbog čega traža njegovu  smenu.

Đaković je, kako je navedeno, u „jednoj televizijskoj emisiji izneo niz neistina na račun proizvođača malina i kupina“.

„Đaković je nedavno u jednoj televizijskoj emisiji izneo niz neistina na račun poljoprivrednih proizvođača i otvoreno zastupao interese otkupljivača malina. Nastavio je da takve stavove zastupa i na društvenim mrežama, neuzdržavajući se od toga da lično polemiše sa proizvođačima, tvrdeći da su prošle godine stekli enormne zarade, da je lako baviti se ovom proizvodnjom i da nam novac, maltene pada sa neba, a u cilju uticanja na snižavanje cena malina na domaćem tržištu“, navodi se u dopisu.

Dodaje se da se Đaković „nije ustručavao da javno, imenom i prezimenom proziva i pojedine proizvođače, tvrdeći kako su se obogatili i svrstavajući ih u isti koš sa nelegalnim i kriminalnim vidovima poslovanja“.

Ističe se da su „takvi stavovi državnih službenika nedopustivi i da štete i narušavaju veoma uspešnu saradnju koju, poslednjih godina, proizvođači imaju sa Ministarstvom poljoprivrede“.

„Ministarstvo zna koliko je vremena i muka bilo potrebno da postignemo određene ciljeve kako bi unapredili proizvodnju i poboljšali položaj proizvođača malina i kupina na sveopštu korist nas, a i države“, navedeno je u dopisu.

Goran Đaković nije želeo da za agenciju Beta komentariše, kako je rekao „netačne informacije“.

(Beta, 06.10.2022)

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni Kupovina diploma u Tutinu?! Za dva dana položila 13 ispita

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.