Bruka u Prijepolju: Sportski klubovi „bacali“ narodni novac, sad moraju da vrate milione opštini

Opštinsko veće u Prijepolju usvojilo je izveštaj Komisije za kontrolu trošenja budzetskih sredstava u oblasti sporta za prošlu godinu. Prema nalazu stručne Komisije, najveći broj sportskih kolektiva u gradu na Limu koji su dobili novac u 2020. godini, sredstva nisu opravdali ili su pare potrošili neosnovano, pa će morati novac da vrate u opštinsku kasu, dok će protiv odgovornih lica u tim klubovima biti pokrenuti sudski procesi.

Rad dvadeset sportskih kolektiva u prošloj godini, sufinansiran je iz opštinske kase sa 17.450.000.oo dinara. Iako su klubovi bili u obavezi da narodni novac troše u skladu sa važećim zakonskim propisima i dostavljenim revidiranim budžetima, to se nije desilo, pa će zbog toga u opštinsku kasu morati da vrate više od trećine dobijenih para.

– Komisija je konstatovala da značajna novčana sredstva klubovi nisu opravdali u skladu sa Zakonom o sportu, Pravilnikom i Zakonom o računovodstvu i budzetskom sistemu. Komisija je mišljenja da se sva neopravdana sredstva moraju vratiti u budžet – kategorična je Snežana Kijanović, predsednica Komisije za kontrolu trošenja budzetskih sredstava u oblasti sporta.

Komisija je ustanovila da je bilo klubova koji zbog pandemije sa korona virusom nisu imali sportska takmičenja, međutim to ih nije omelo da neopravdano potroše više od 3,5 miliona dinara na ime hranarine. Da apsurd bude veći, deo sportskih klubova ugovore sa Opštinom je potpisivao i novac dobijao bez dostavljenog revidiranog budžeta, što je suprotno Zakonu o sportu.

– Ako su pojedini klubovi odigrali samo par mečeva tokom sezone, onda su njihove aktivnosti bile znatno smanjene i dobar deo dobijenog novca su morali da vrate u budzet. Međutim umesto toga oni su isplaćivali hranarine, i to ne samo igračima već i službenim licima, sekretarima, generalnim sekretarima i ljudima koji rade kao obezbeđenje, što je potpuno protivzakonito – smatra član Komisije Luka Šuljagić.

Inače, čanovi Sportskog saveza Prijepolja su 24 sportska kluba i udruženja. Jedanaest sportskih klubova se takmiči u ligama, ostali klubovi i udruženja svoje aktivnosti obavljaju na raznim turnirima i sportskim manifestacijama.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.