ČUVAJTE SE Grip ove sezone donosi veoma ozbiljne simptome, a može da vas drži u krevetu i do ČETIRI NEDELJE

Simptomi gripa ove sezone izraženiji su nego obično, duže traju, a ljudi se uglavnom osećaju kao da ih je pregazio voz. Reč je o kombinovanim, odnosno miksovanim virusima, koji su ozbiljniji nego prethodnih godina, a na udaru su najviše mala deca i stariji.

Nakon desetak dana od preležanog virusa, kod mnogih suv kašalj ne prestaje, a visoka temperatura ili glavobolja mogu ponovo da se vrate. Lekari objašnjavaju da je često razlog za to što se na virus nadovezala i bakaterija, poput stafilokoke ili streptokoke, zbog čega sve treba ozbiljnije shvatiti, a bolest preležati.

FOTO: ARHIVA BLICA / RAS SRBIJA

– Trenutno je aktuelna kombinacija više virusa, od kojih prednjači reo virus u kombinaciji sa adeno virusom i gripom. Može se desiti i da respiratorna infekcija preraste u bakterijsku, i tada simptomi bolesti, umor i iscrpljenost mogu da traju i do mesec dana. Česte su i komplikacije koje izazivaju upalu uha ili čak upalu pluća – objašnjava epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Jak virus obara imunitet, pa ga bakterija dokrajči

FOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA

Statistika govori da odrasle osobe od tri do pet puta godišnje zakače neku infekciju disajnih puteva, dok mališani koji idu u vrtić čak deset puta godišnje donesu prehladu u kuću.

Doktor objašnjava da kada dobijemo grip, naš imunitet se bori da ga savlada i izbaci iz organizma. Ukoliko se radi o jakom virusu, kao što je ove godine, u nekim slučajevima sam organizam ne može da se izbori sa njim i na taj način slabi imunitet. Tada se i stvaraju uslovi za razvoj bakterijske infekcije, koje čitavo stanje kod obolelog čoveka dodatno komplikuje. Kod dece i odraslih najčešće komplikacije mogu biti bronhiris, upala pluća, ali i upala ušiju.

– Kod dece sve brže prolazi, a kod odraslih duže traje i simptomi su izraženiji. Komplikacije se najčešće javljaju desetak dana posle gripa, i oboleli ih uglavnom i ne prepoznaju, ali se ispostavi da je grip otvorio put slabljenjem organizma i da se onda samo nadovezala bakterijska infekcija. Te komplikacije najčešće nisu bezopasne i zahtevaju lečenje antibioticima – ističe prof. dr Tiodorović.

Kada kod lekara

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Lekari kažu da ne treba odmah odlaziti lekaru čim se pojavi visoka temperatura. Treba sačekati dva do tri dana, pa ukoliko je temperatura i dalje visoka, tek tada treba otiću na pregled, jer postoji mogućnost da je došlo do komplikacije.

Koji je razlog zašto smo ove godine toliko osetljivi na virus gripa B, koji inače nema epidemijski karakter?

– Deca najviše oboljevaju zato što se do sada nisu susretali sa ovim virusom gripa, pa im je imunitet manje otporan. Kod odraslih, a pogotovu kod onih starijih od 65 godine nije slučaj. Oni su se već susretali sa ovim tipom virus, pa imaju određeni imunitet. To je jedan od razloga zašto nememo veliki broj obolelih u tim starosnim grupama. Ipak, mislim da mnogi zaboravljaju trudnice, koje moraju najviše da vide računa. One osobe sa kojima trudnice provode vreme, moraju da nose zaštitne maske, da bi ih zaštitili – objašnjava epidemiolog, prof dr Branislav Tiodorović.

Kada ne treba obarati povišenu temperaturu

Grip obično traje do pet dana, s tim da može da traje duže ukoliko se nešto iskomplikuje. Kod dece, koja još nemaju imunitet, to može da traje i do sedam dana.

FOTO: SHUTTERSTOCK

– Nezgodna je ta temperatura do 37,5 Celzijusa, koja može da traje danima i što je za čoveka, a posebno za decu, veoma iscrpljujuće. Ono što je veoma bitno jeste da lekove za spuštanje temperature, antipiretike, ne treba davati ukoliko neko ima temperaturu do 38 stepeni Celzijusa. Oni se daju tek kada temperatura poraste. A zašto je to bitno? Naš organizam reaguje na tu temperaturu i na taj način se stvara imunitet od virusa. Skidanjem temperature koja nije prešla 38 stepeni, prekidamo taj proces i sledeći put ćemo obolelti od istog tog virusa – objašnjava dr Tiodorović.

Antibitioci samo po preporuci lekara

Što se tiče antibiotika, koji naš narod voli da koristi i kada su virusi u pitanju, nisu preporučljivi jer jednostavno ne deluju na njih.

FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

Ukoliko se grip iskomplikuje, pa preraste u bronhitis ili upalu pluća, u tim situacijama je opravdano koristiti ih, ali uz saglasnost lekara.

Blic

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.