Čuvajte se snega i ledenica: Kako da naplatite štetu ako ipak do nje dođe?

Sneg je uveliko u Srbiji, a juče se zabelelo i u prestonici. Iako mu se mnogi raduju, nekima može da nanese glavobolju. Grane drveća na prime, mogu da otežaju i da padnu na automobile parkirane ispod krošnji, pa tako nastaju velike štete. Dodatno, treba se čuvati i ledenica.

Da bi se to sprečilo najbolje je izbegavati parking mesta blizu drvoreda ili ispod stabala, što često zbog nedostatka parking mesta nije moguće.

Većina naših sugrađana kojima je na automobil pao sneg sa krova zgrade, led, ledenice, ili se prelomila i pala neka grana, uspe da nadoknadi pričinjenu štetu. Najlakše će štetu nadoknaditi vlasnici automobila koji imaju „kasko“ osiguranje vozila, koje pokriva i ovakvu štetu na vozilu.

Kada uoči štetu, vlasnik prvo treba da pozove nadležne iz MUP-a da naprave zapisnik. Sledeća adresa je komunalno preduzeće koje se bavi održavanjem zelenila u gradu i kada sazna kod koje osiguravajuće kuće su kupili polisu treba da ode tamo sa dokumentacijom.

Ukoliko je automobil oštećen od pada grane ili drveta iz nečijeg dvorišta, placa ili drugog privatnog poseda, postupak je nešto drugačiji. Opet treba pozvati MUP, a nakon što se sastavi zapisnik treba da se traži isplata od vlasnika poseda. Ukoliko se ne postigne dogovor o odšteti oštećenoj strani ostaje da se obrati sudu.

Kada je konkretno reč o Beogradu, u ovakvim situacijama, kada vlasnici automobila vide svoje ljubimce zgnječene ispod stabala, imaju nekoliko načina da naplate štetu.

Prvo je potrebno odmah pozvati dežurnu služu JKP Zelenilo Beograd. Potom, na teren izlaze procenitelji štete, obično i još jedna inspekcija kako bi se šteta dodatno utvrdila i vlasniku automobila ostaje da se dogovori oko naplate.

JKP Zelenilo Beograd isplaćuje štetu, ali samo ukoliko površina na kojoj se drvo nalazilo spada pod njihovu nadležnost.

Šta raditi u slučaju da Zelenilo nije odgovorno za štetu na kolima koja je nastala usled pada drveta ili grane?

U ovom drugom slučaju, potrebno je da imate zaključenu kasko polisu osiguranja.

Dodatno osiguranje je takođe opcija. Osiguravajuće kuće nude zaštitu stakala. Za oko tri do četiti hiljade dinara godišnje možete da osigurate stakla i to predstavlja veoma dobar vid dodatnog osiguranja, koji predstavljaju najranjivije delove automobila, posebno u slučaju pada veće grane.

Ako vam je automobil stradao od pada grana sa drveća iz komšijske kuće ili dvorišta, onda neka sused počne da broji novac.

Pešaci

Tokom zimskih meseci, kada su velike padavine i niske temperature, opasnost vreba i pešake, pre svega zbog ledenica. Ukoliko ledenica padne i povredi pešaka osiguranje koje neko plaća preko komunalnih preduzeća nije od pomoći, jer te polise pokrivaju štete samo u stanovima. Kod polisa koje sami građani kupuju štete nastale zbog ledenice još nisu u ponudi.

Ipak, kako ne biste dolazili u ove situacije, trebalo bi da poštujete poruke na parkiralištima i rizičnim mestima gde je jasno istaknuto upozorenje „n parkiraj – sneg“ ili „pešaci pređite na drugu stranu ulice“ i sl.

Dešava da građani zbog kraćeg puta idu prečicama koje su vidno obeležene kao rizične jer u zimskim mesecima zbog veće količine padavina često nije moguće svaki ćošak očistiti momentalno pa je korisno upoznati pešake ili vlasnike automobila o rizicima koji prete.

Takve informacije bi trebalo da se poštuju, jer u suprotnom pešak ili vlasnik automobila značajno doprinosi eventualnoj povredi/šteti.

Telegraf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.