DA LI ĆE DOĆI DO ZATVARANJA BEOGRADA? Takav plan je postojao još krajem marta, evo kako bi to IZGLEDALO

Ilustracija

„Situacija sa korona virusom u Beogradu deset puta je teža nego u Novom Pazaru, 70 odsto novozaraženih u poslednja 24 časa bilo je iz prestonice“, obelodanio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Brojke su danas još poraznije kada je Beograd u pitanju, pošto je prema poslednjim, nezvaničnim podacima, čak 80 odsto novozaraženih u poslednja 24 časa iz glavnog grada.

Među zaraženima je više stotina studenata, korona virus je ušao i u domove za stara lica, vrtiće, škole… Zato je pre nekoliko dana odlučeno da se u Beogradu uvedu prve restriktivne mere, poput obaveznog nošenja maski u gradskom prevozu i u svim zatvorenim prostorima, a večeras bi predsednik Vučić trebalo da obelodani nove mere za prestonicu, među kojima se spominje čak i delimično ili potpuno zatvaranje grada!

U ovom trenutku ipak nije realno očekivati ovako drastične poteze, tim pre jer je ekonomsko stanje zemlje direktno vezano za Beograd i ukoliko bi prestonica makar delimično stala, to bi imalo šire reperkusije po građane Srbije.

Inače, zatvaranje Beograda „bilo je u igri“ još krajem marta, i to svojevrsna „hermetička izolacija“ 10 centralnih gradskih opština. To bi značilo da se odvoje opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Zvezdara, Palilula, Novi Beograd, Zemun, Voždovac, Čukarica i Rakovica.

Sa druge strane bi ostalo sedam prigradskih opština: Grocka, Mladenovac, Sopot, Obrenovac, Barajevo, Lazarevac, Surčin.

Ovako je u martu
Ovako je u martu „zamišljana“ podela Beograda

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić tada je rekao za „Blic“ da se pitanje izolacije pojedinih beogradskih opština ozbiljno procenjuje.

– Izolacija pojedinih područja bila je jedna od prvih tema našeg razgovora sa kineskim stručnjacima, koji su rekli da u ovom trenutku nema potrebe za tim. U zavisnosti od broja zaraženih ljudi i od njihovog grupisanja, od epidemioloških puteva, oni će reći kada i da li je to neophodno, a mi ćemo to sprovesti. Situacija sa korona virusom je vrlo dinamična, menja se iz sata u sat, tako da je teško predvideti da li će za tim biti potrebe u nekom trenutku – rekao je 25. marta gradonačelnik dr Zoran Radojičić.

Kako je tada objasnio prvi čovek prestonice, „cilj izolacije pojedinih područja je smanjenje fluktuacije ljudi, odnosno mogućnosti da građani iz onih delova koji beleže više zaraženih, idu u ona mesta gde ih je manje i time šire zarazu“.

O špekulacijama da bi danas mogla da padne eventualna odluka o zatvaranju Beograda danas se nisu direktno oglašavali ni gradonačelnik dr Zoran Radojičić, ni njegov zamenik Goran Vesić.

Autor Blic

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.