Dr Zorica Grbović: U Prijepolju nema dece obolelih od malih boginja

У Пријепољу до сада није евидентирано ни једно дете оболело од малих богиња јер је 95 одсто деце вакцинисано, а то је довело до стварања колективног имунитета, каже начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце докторка Зорица Грбовић.

Према подацима Института за јавно здравље Србије, од почетка октобра 2017. године на територији Републике Србије регистровано је укупно 3732 случаja малих богиња. Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 70 година. Већина оболелих особа, односно 95 одсто је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса. Начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце др Зорица Грбовић каже да у Пријепољу до сада није забележен ни један случај деце оболеле од малих богиња, а да је одзив родитеља када је у питању вакцинација одличан.

Успешност вакцинације нам је 95 одсто, то је фантастичан успех. Деца долазе, одазивају се вакцинацији тако да имамо колективни имунитет када су у питању морбиле. Спорадични су случајеви невакцинисања, пре свега међу децом ромске популације, или деце која имају контраиндикације, а то је врло мали број који не ремети вакцинацију. Оно што је најбитније, а то је тај колективни имунитет – каже начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце докторка Зорица Грбовић.

Докторка Грбовић каже да се вакцине редовно испоручују у Пријепоље, јер Завод за јавно здравље Ужице увек има потпуне податке о томе са којим количинама располаже ова служба.

Не смеју да постоје залихе вакцина јер је то континуиран процес. Деца са 13 година примају вакцину и пред полазак у школу и обично тако према броју деце имамо испоруку одређеног броја вакцина. Ми морамо увек да имамо јасно и чисто стање када је у питању складиштење тих вакцина које су увек на сигурном и безбедном месту -додаје докторка Грбовић.

Епидемиолози истичу да је врхунац епидемије малих богиња забележен у марту, али се очекује да епидемија полако почне да јењава. Критична популација је од једне до седам година и веома је битно да се деца предшколског узраста вакцинишу.

 
Forum Info Prijepolje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.