DRAMATIČNA NOĆ Na stotine kuća u zapadnoj Srbiji pod vodom, voda ODNELA MOST, a meteorolozi NEMAJU DOBRE VESTI (FOTO, VIDEO)

Zbog rasta vodostaja i poplava vanredna situacija je proglašena u sedam opština u Srbiji gdje je pod vodom 500 domaćinstava, 48 ljudi je evakuisano, dok je jedna osoba spasena. Trenutno su najugroženiji Osečina, Krupanj, Loznica, LJubovija, Mali Zvornik, Arilje i Kosjerić.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Goran Nikolić rekao je da najkritičnije stanje za sada u Ljuboviji i Guči, jer je u ranim jutarnjim časovima bilo jake kiše.

Raste novo reka

RHMZ upozorava da će vodostaj na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i danas biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

Obilne padavine očekuju se u centralnim i južnim predelima Srbije, sa 40 milimetara kiše za 24 časa. U centralnoj Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, u Beogradu i Banatu žuti.

Vanredna situacija

Zbog rasta vodostaja i poplava vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji, gde je poplavljeno više od 500 domaćinstava, a reka Ljuboviđa srušila most. U Osečini pripadnici Žandarmerije pomažu građanima.

Ljuboviđa je juče poplavila centar varošice i najmanje 500 domaćinstava. Reka je srušila i most na magistralnom putu. Ugroženo je još pet mostova.

Stanovništvo nije evakuisano, već se samo povuklo na spratove. Nadležne službe su izašle na teren.

Jadar je kod Osečine poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata. U tu opštinu su upućene dodatne snage SVS-a i pripadnici Žandarmerije, kako bi pomogli građanima, piše RTS.

Reka Kolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.

Tokom noći obilne padavine donele su probleme žiteljima Kosjerića – izlila se reka Skrapež u centru grada. Na mestu izgradnje novog mosta je došlo do zapušenja korita reke i izlivanja. Poplavljeno je oko pedesetak objekata, a evakuisano deset osoba.

Voda je probila to zapušenje i sada se nivo Skrapeža u Kosjeriću opao je za 1,5 metar, a voda se povlači sa ulica.

Zbog opasnosti od izlivanja Rzava i Moravice, na delu teritorije opštine Arilje, u slivu Moravice, proglašena je vanredna situacija. Reke su za sada u koritu, njihov nivo je u stagnaciji.

Posle nekoliko dana neizvesnosti zbog porasta vodostaja Tamiša, očekuje se da nivo te reke opadne. Međutim, i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava na više od 60 kilometara nasipa.

U Obrenovcu zaseda Krizni štab

Krizni štab za vanredne situacije Obrenovca zasedaće danas zbog visokog vodostaja reke Kolubare, piše saznaje Telegraf.rs.

Kako je za ovaj portal izjavio predsednik opštine Miroslav Čučković, on i ostali nadležni bili su noćas na terenu i obilazili teren, a kako nam je jutros rano rekao, situacija je zasad mirna.

Autor Blic / Telegraf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.