Hajdarević: Paravjerska tvorevina bi da privatizuje vakufsku imovinu

Pred Osnovnim sudom u Prijepolju u toku je suđenje protiv vjerskog službenik Elmedina ef. Bećirovića.

Paravjerska tvorevina sudskim putem pokušava baciti ljagu na angažman Bećirovića, ali i da vjerske objekte koji su vakufi predstave kao svoju privatnu svojinu, kaže advokat Sabahudin Hajdarević.

“ Taj postupak, zapravo pokušava da džamiju kao i sve druge vjerske objekte pretvori u nešto što se smatra privatnom svojinom, bilo čijom. Danas, njihovi saslušani aktivisti, te paravjerske organizacije, kazali su da su vlasnici nad Mahmut-begovom džamijom i da oni imaju pravo da tu džamiju čak i prodaju trećem licu.

Eventualno da je čak i preobraze u druge svrhe, kako sam im ih pitao da li zapravo imaju pravo pretvoriti je u kafanu, oni su odgovorili da mogu. Sve ovo zapravo ukazuje na jednu konceptualnu razliku između prave islamske zajednice u Srbiji i ove paravjerske organizacije “, kazao je advokat Hajdarević.

Pravi vjernici kao i prava Islamska zajednica, islamske objekte vide kao mjesta gdje se obavlja vjerski obred – namaz, dok predstavnici paravjerske tvorevine vjerske objekte vide kao svojinu, koja im u budućnosti može predstavljati dobit, ističe advokat Hajdarević.

“ To je osnovna koncepcijska razlika između prave islamske zajednice u Srbiji i paravjerske organizacije koja tuži ef. Bećirovića. Ishod ovog spora je uvjek teško prognozirati. Jednostavno, sudije bi bar trebale biti nezavisne u svemu ovome.

Zbog toga, u ovom momentu se ne bih bavio ishodom osim što mogu reći, što se tiče prava i suviše jasno, da niko, pa ni ovaj sud, nema pravo da džamije i sve druge islamske objekte pretvara u privatnu svojinu, bilo čiju “, završava advokat Hajdarević.

Naredno ročište zakazano je za 11.06.2019. godine, gdje će biti izveden dokaz u svojstvu parničke stranke.

SANA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.