Jak zemljotres u Hrvatskoj. Onda još jedan; „Ovo nikad nisam doživeo, ne znam ima li žrtava“

Zagreb — Snažan zemljotres rano jutros pogodio Hrvatsku. Epicentar zemljotresa bio je 51 kilomemetar od hrvatske prestonice, sa magnitudom 5 tepeni po Rihteru.

Prvi zemljotres se dogodio jutros u 6.28, svega pet kilometara od Petrinje, na dubini od dva kilometra. Gradonačenik tog mesta je rekao da ima štete.

„Pogodio nas snažan potres, nikada nisam ovo doživeo. Ne znam ima li žrtava, materijalne štete ima“, rekao je Darinko Dumbović za hrvatske medije.

Nakon prvog, usledio je još jedan snažan zemljotres, jačine 4,9 stepeni po Rihteru. EMSC javlja da se on dogodio u 7:50 , a epicentar je takođe bio nedaleko od Petrinje.

Petrinja se nalazi na samo 50 kilometara jugoistočno od Zagreba i 13 kilometaara jugozapadno od Siska. Oglasila se i Seizmološka služba Hrvatske odakle je saopšteno da je jačina zemljotresa bila 5.0 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru je VII stepena EMS skale.

Iz Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra ranije je saopšteno da je magnituta bila 5,2 stepena po Rihteru.

Čitaoci portala Index javljaju da se potres osetio u celoj kontinentalnoj Hrvatskoj, pa i na obali, a RTRS javlja da se potres osetio i u Banjaluci.

Reakcije ljudi

„Treslo se 15-20 sekundi, probudilo me“, napisao je jedan stanovnik Ivanić-Grada na stranici EMSC.

„Evo javljam vam se u vezi potresa. Suprug i ja smo jako osetili potres, spavali smo i probudio nas je grozan zvuk i podrhtavanje, krevet nam se tresao i trajalo je par sekundi… Imamo četvoro dece. Pišem vam iz Brezovice, Grad Zagreb.“

„Jako je treslo u Koprivnici, skočila iz kreveta, ormari i lusteri drmali na najjače, 2 minute PTSPa opet!“

„Javljam se iz Novog Zagreba, zemljotres se osetio jako. Međutim bio je drugačiji nego onaj najjači u Zgb. Više je podrhtavalo nego treslo kao prošli puta Ko’ da se sada nameštala zemljina kora a ne odvajala.“

„Gornja Dubrava 6,27. Ljuljalo kao u čamcu dugim amplitudama i trajalo duže nego obično kao nikad stati. Nove štete nema samo stara više zeva“.

Zagrebačka Služba za hitne situacije medijima je poslala letak sa savetima i uputstvima šta činiti pre, tokom i posle potresa.

O potresima se oglasila i Civilna zaštita: „Prema prvim informacijama, primljene su dojave o oštećenim objektima i vozilima, a za sada nema podataka o povređenim osobama. Molimo građane da u slučaju potrebe za napuštanjem svojih domova zbog potresa istovremeno poštuju mere koje su na snazi zbog sprečavanja širenja zaraze novim koronavirusom.“

Mnogi ljudi u centru Zagreba izašli su iz svojih zgrada.

B92.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.