Kazne za nenošenje maski i do 150.000 dinara

Do 6. jula građani ne bi trebalo da budu kažnjavani zbog nenošenja maski, iako su uvedene kao obaveza u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima u Beogradu. Tako je najavio ministar zdravlja. Po isteku sedam dana, ako se primene odredbe važećeg Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ko ne nosi masku mogao bi da plati kaznu od 20.000 do čak 150.000 dinara.

Od 30. juna na teritoriji Beograda obavezno je nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, poručila je Vlada Srbije.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar potom je izjavio da u narednih sedam dana neće biti kazne za nepoštovanje odluka Kriznog štaba, ali će se poštovanje te mere kontrolisati.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa drastične kazne u slučaju nenošenja maski, što se tretira kao – prekršaj.

Kazne za građane idu čak do 150.000 dinara, a za firme i do dva miliona dinara, dok preduzetnicima prete kazne od pola miliona dinara.

Članom 77. ovog zakona predviđa se da za prekršaj zbog ” nepostupanja po naređenim merama”  fizičko lice bude kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara.

Ako je reč o preduzeću koje se ogluši o propisane mere, minimalna novčana kazna je 50.000 dinara, a maksimalna pomenutih dva miliona dinara.

Kazne su predviđene i za direktore ovih firmi i kreću se 0d 30.000 do – 150.000 dinara.

Osim Beograda, za koji su mere predviđene odlukom vladinog kriznog štaba zbog toga što je označen kao žarište koronavirusa, u još četiri grada u Srbiji uvedena je vanredna situacija – Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju.

Autor NovaS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.