KOJE GREJANJE JE NAJJEFTINIJE: Skočila cena ogreva u Srbiji, za jednu grupu građana OGROMNE olakšice

Građani Srbije se svake godine preračnavaju koje grejanje je najisplativije.

Neki od njih tvrde da je najjeftinije grejati se na drva, drugi da se ulaganje u kotlove na pelet brzo isplati, a treći i dalje misle da je struja najisplativije rešenje.

Svako domaćinstvo ima svoju računicu kada je u pitanju grejanje. Međutim, onii koji mogu menjaju ga za jeftinije, ali i to je veliko opterećanje za kućni budžet. Svako bi da uštedi, ali mnogi ne znaju da se zbog loše stolarije gubi 25 odsto toplote, kroz zidove bez izolacije nestane 35 odsto, a zbog neefikasnog kotla izgubi se čak 45 odsto toplote.

Miloš Banjac profesor Mašinskog fakulteta rekao je da prosečno domaćinstvo u Srbiji otprilike zauzima 60 kvadratnih metara stambenog prostora i troši oko 9.000 kilovat-sati energije godišnje. Kako kaže, postoji mogućnost da uštedimo, a najisplativije je zamena stolarije, vrata i prozora, odnosno izolovanjem objekata.

„Na taj način moguće su uštede, mereno na većem broju objekata da se ostvari do 40 odsto ušteda energije“, istakao je Banjac.

Nacionalni projekat koji finansiraju Republika i lokalna samouprava – nadoknada polovine troškova za zamenu stolarije, nove izolacije i kotlova – mogla bi da promeni statistiku.

„Za stan od 60 kvadrata, koji ima deset kvadratnih metara stolarije koje je potrebno zameniti, a prosečna cena od 14.000 dinara – investicija je 140.000. Država, jedinica lokalne samouprave učestvuje sa 50 odsto, a investicija za građane bi bila 70.000 dinara. Ako građanin taj stan dogreva ili greje na struju, on će godišnje uštedeti oko 40.000 do 50.000 dinara, što znači da će svoju investiciju vratititi u roku od dve do tri godine“, rekao je Milan Macura, pomoćnik ministra energetike, zadužen za energetsku efikasnost.

U pilot-projektu učestvuje 67 lokalnih samouprava. U Beogradu je u utorak raspisan javni poziv za firme koje će izvoditi radove. Ko će obavljati taj posao znaće se za dve nedelje.

Posle toga sledi poziv građanima. Plan je, kažu u Ministarstvu energetike, da se svake godine obezbedi 150 miliona evra za zamenu stolarije, izradu fasade i zamenu kotlova za grejanje.

OLAKŠICE ZA JEDNU GRUPU GRAĐANA

Nova Uredba o energetski ugroženim kupcima proširila je povlastice i pojednostavila administrativne procedure. Tokom cele godine, nasiromašniji mesečno mogu dobiti do 250 besplatnih kilovata i u grejnoj sezoni, od aprila do oktobra, 75 kubnih metara gasa, a od sada i popuste na račune za daljinsko grejnje.

Nova Uredba o energetski ugroženim kupcima proširila je povlastice i pojednostavila administrativne procedure. Tokom cele godine, nasiromašniji mesečno mogu dobiti do 250 besplatnih kilovata i u grejnoj sezoni, od aprila do oktobra, 75 kubnih metara gasa, a od sada i popuste na račune za daljinsko grejnje.

Za sticanje statusa energetski ugroženog kupca treba podneti zahtev nadležnim gradskim službama koje odobravaju te olakšice.

Pored primaoca socijalne pomoći to pravo mogu ostvariti i druge porodice, u zavisnosti od broja članova i prihoda domaćinstva.

(MONDO/RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.