Kon: Svi smo pogrešili, ali nismo žrtvovali živote ljudi

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je blizu toga da se u Beogradu predloži vanredna situacija kao u Novom Pazaru, jer je, kako je istakao, potrebno donositi mere brzo pošto se za tri dana može duplirati broj zaraženih.

Beograd je najznačajniji, kazao je Kon gostujući na TV Prva i naveo da imamo 161 zaraženog studenta. U Beogradu su zaraženi mahom starosti između 20 i 40 godina, rekao je Kon i dodao da je u noćnim klubovima nemoguće organizovati mere za razliku od utakmica.

– Ako bismo svi nosili maske velika je zaštita. Ja sam za kažnjavanje u autobusu ko masku ne nosi. I to nije prihvaćeno. Mi se sada nalazimo u najpovoljnijem periodu. U jesen i zimu nas čeka nešto ozbiljnije. Ostavimo najrestriktivnije mere za taj period. Mi nismo prihvatili švedski model i besan sam za ovaj naslov da smo žrtvovali živote ljudi – istakao je Kon.

Govoreći o trenutnoj situaciji, doktor Kon je objasnio da je jasno da smo svi pogrešili, a da se mere, kada je reč o utakmicma, nikada nisu ukidali, ali da je veliko pitanje da li su se sprovodile.

– Odmah posle 11. juna sam poslao predlog da moraju na neki način ti klubovi da se obaveste da ne mogu tako da se ponašaju ili će biti kažnjeni. Posle toga sam tražio da se to komunicira sa javnošću da ako su bili tamo da izbegavaju kontakte. Ja se ne perem, meni je važno da se shvati da je virus naš protivnik – kaže Kon i dodaje da su se na Infektivnoj dešavali incidenti.

„Podneću ostavku ako stariji od 65 ponovo budu zatvarani“

Kon je ponovio da stariji od 65 godina više neće biti zatvarani najavio da će ako se ta mera bude našla na dnevnom redu podneti ostavku jer su oni „najdisciplinovaniji deo populacije“.

Smatra da je normalno i da svi znaju da izbori treba da se održe.

– Bilo je pritisaka u vezi sa izborima. To je epidemiološki vrlo rizično. Da je ponašanje bilo kako treba i da su mere bile sprovedene bilo bi sve dobro. Stvoreni su svi uslovi za normalne izbore. Predizborni skupovi su rizičniji. Ideja da mi vršimo pritisak preko javnosti da se izađe na izbore apsolutno bi značilo da utičemo na glasače. Sad je ugroženo poverenje, potpuno se zablokirala situacija. Neću da se pravdam – kaže Kon i dodaje da je procena bila da izbori mogu da se održe.

Kon ističe da je neistina da su žrtvovali živote zbog izbora.

– Svaliti sve na pojedince iz Kriznog štaba je loše. Odluke su donete i tu je kraj. Ja nisam glasao zato što smatram da moj posao zahteva stranačku neodređenost. Dva cilja imam, da se sačuvaju životi i zdravstveni sistem – dodaje epidemiolog.

Kon kaže da ne zna ni za kakva zataškavanja i da to treba što pre da se raščistiti.

Pojašnjava da priča o tome da neko laže zbog izbora njemu je neprihvatljiva, i da je to svakako za ostavku.

Auto Prva / VestiOnline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.