Krizni štab danas o oštrijim merama; Kon: Policijski čas najsigurniji način borbe

Krizni štab za borbu protiv korone zasedaće danas u 12 časova kada će razmatrati uvođenje oštrijih mera kako bi se obuzdalo širenje ove zaraze.

Epidemiološka situacija od pre dva dana je još gora. 

Ono što je verovatno, a što je juče rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, policijskog časa koji je najavio dan pre, neće biti predstojećeg vikenda. 

Najavljeno je da će članovi Štaba razmatracti uvođenje rigoroznih mera u onim gradovima i opštinama u kojima je situacija sa virusom korona alarmantna poput Beograda, Novog Pazara i Sjenice. 

Zbog loše epidemiološke situacije, vanredna situacija je proglašena u više od 20 gradova ili opština u zemlji. 

Do sada je kovid 19 odneo 341 život, dok je on potvrđen kod 17.076 osoba u našoj zemlji. Prema podacima sa sajta Covid-19 aktivno je više od 3.100 slučajeva. 

Kon: Policijski čas nepopularan, ali i najsigurniji način borbe Najjednostavnije je uvesti policijski čas protiv kog smo svi iz medicinskog dela, i možda bi neki pojedinac i insistirao na tome, ali je to krajnje nepopularno mada je to najsigurniji način borbe protiv virusa, dok bi potpuno zatvaranje Beograda tokom vikenda smanjilo prenos virusa, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon. „Ne može da se kaže da je situacija pod kontrolom u Beogradu, i ima tendenciju da bude vanredno kada je u pitanju kapacitet prijema pacijenata. 

Ovo će da traje do 2022. godine i ovo je zadatak epidemiologa i ne može više da bude nekoherentnih izjava„, rekao je Kon za RTS. Kon ne veruje da će biti policijskog časa, ali da će svakako biti zabrane javnog okupljanja, „i tu nema dileme i to je zakonom dozvoljeno“. 

On je rekao da treba javno saopštiti građanima šta može da bude i objasnio da će, kada dođe do smirivanja situacije, „biti mesec dana mirno, a ako popustimo sa merama imaćemo novi talas, i čak postoji i mogućnost ogromnog talasa na jesen, kao što je bilo 1918. godine“ tokom pandemije španske groznice. 

On je naveo da je u Beogradu hospitolizovano oko 1.500 ljudi, i da su u sredu primljena 134 pacijenta, „što je i dalje manje od ranijeg makismuma“. „Imamo vrlo ozbiljnu sitiaciju Beogradu što zahteva dodatnu spremnost. Bolnica na Banjici se otvara kao kovid bolnica, ali je problem što ne možemo da očekujemo da se pacijenti brzo otpuštaju jer se bolest u proseku leči tri nedelje, a u nekim slučajevima i pet nedelja„, rekao je Kon. 

Kako je objasnio, prosečno oko 600 ljudi dnevno traži testiranje i taj trend se održava, nema smanjenja, „a broj testiranja, bar u Beogradu je veći nego što se zvanično objavljuje“. 

Kako se izrazio, „za situaciju teško da možemo da kažemo da je pod kontrlom, a zabrana kontakta trebalo bi da bude u glavama“.

Oni koji ne nose maske u zatvorenom prostoru mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, i svoje i tuđe, istakao je Kon i naveo da se mogućnost prenosa smanjuje na jedan odsto ako svi nose maske.

Autor: Tanjug, Beta, RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.