Pozovite nas

Lekari upozoravaju na opasnost od sunčanice i toplotnog udara zbog visokih temperatura

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Grad Prijepolje – Vesti i Dešavanja – Naslovna

Zbog visokih temperatura vazduha, koje će narednih dana iznositi i 40 stepeni Celzijusa, bez preke potrebe ne treba izlaziti napolje u periodu od 10-17, pa i 18 časova, treba piti najmanje 1,5 litar tečnosti, a klimatizivati prostorije za pet do sedam stepeni niže od spoljašnjih, izjavila je danas Jelena Vukotić iz DZ Zvezdara.

Vukotić u izjavi za Tanjug podseća da su najčešće, a ujedno i najozbiljnije posledice visokih temperatura, sunčanica i toplotni udar.  

“Temperature više od 30 stepeni traju kontinuirano duže od tri dana, te ih sa pravom nazivamo toplotnim talasima”, rekla je dr Vukotić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitutu odraslog stanovništa DZ Zvezdara.

Ona ističe da ovakvi klimatski uslovi ne odgovaraju ni potpuno zdravoj populaciji, a najugroženija su deca, trudnice, stariji građani odnosno hronični bolesnici.  

„Među njima najugroženiji su najmlađi, odnosno bebe i stari građani”, rekla je Vukotić.  

Ona je objasnila da su mehanizmi nastanka sunčanice i toplotnog udara različiti, „zato ne predstavljaju kako mnogi pogrešno misle, isto stanje”.  

“Sunčanica je najčešća posledica direktnog izlaganja glave suncu, najčešće potiljka glave i vrata. Najčešće pogađa neoprezne kupače, šetače u nepreporučeno doba dana od 10-17 časova, starije ljude koji moraju da izađu, a ne nose šešire sa većim obodom, svetle boje”, rekla je dr Vukotić.  

Prema njenim rečima, simptomi sunčanice su glavobolje, malaksalost, zujanje u ušima, vrtoglavica, crvena i vlažna koža, ponekad i povišena temperatura tela, pa i osećaj mučnine, povraćanje, zatim i nesvestica, gubitak svesti i ukoliko se ne reaguje na vreme, kome pa i smrti.  

“Bitno je odmah izlozenog skloniti u hlad, ili odvesti u zamracenu prostoriju i davati mu gutljaj po gutljaj blago rashlađene tecnosti. Nikako kafe i alkohola. Na čelo i potiljak rashlađene obloge menjati na 5-10 minuta. Ukoliko je konfuzan, povraća, odmah pozvati Hitnu pomoć i ukoliko izgubi svest staviti ga na bok i pratiti ritam disanja”, rekla je dr Vukotić.  

“Ukoliko dođe do zastoja- preduzeti mere reanimacije do pristizanja ekipe Službe hitne pomoći”, rekla je dr Vukotić.  

“Toplotni udar za razliku od sunčanice ne nastaje direktnom izlaganjem suncu i sunčevoj toploti, već ili ličnim zagrevanjem u ovakvim vremenskim neprilikama, vežbanjem, trčanjem, radom na građevini, u pekari, radom pored mašina i peći koje emituju toplotu i posledično velikom zagrevanju organizma”, rekla je dr Vukotić.  

Najvažniji znakovi toplotnog udara su, kako kaže, izuzetno visoka temperatura tela i preko 41 stepena Celzijusa -hipertermija, zatim gubitak znojenja, koža je izuzetno topla, crvena, ali suva i grčeva mišića, gubitka tečnosti, elektrolita tj konvulzija. 

“Ukoliko se primeti bilo koji znak toplotnog udara, ili se zna da je unesrećeni bio izložen naporu i visokoj temperaturi odmah treba pozvati Hitnu pomoć, a zatim pristupiti rashlađivanjem tela unesrećenog, ventilatorom ukoliko ga ima ili napraviti promaju, ukoliko ima svesti gutljaj po gutljaj tečnosti, stavljati hladne – ledene obloge u pregibe – lakat, potpazušne jame, podkolenične jame jer je tu krv najbliža spoljašnjosti, a ukoliko je bez svesti uz svo rashlađivanje takođe ga okrenuti na bok u”koma” položaj i ukoliko prestane da diše pristupiti merama reanimacije, sve dok ne stigne Hitna pomoć”, rekla je dr Vukotić.  

“Opšti saveti svim građanima u ovakvim visoko ozbiljnim vremenskim prilikama su uzimati minimalno 1,5 litar tečnosti, bez preke potrebe ne izlaziti napolje u periodu od 10-17 časova, pa i 18 časova, klimatizivati prostorije za pet do sedam stepeni niže od spoljašnjih temperatura,ali ne više i  10-15 minuta pre izlaska isključiti klimu da bi se organizam adaptirao, pa tek onda napustiti svoje boravište i drugo”, rekla je ona.  

Izvor: Tanjug

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×