Medjunarodni dan reka: Slika govori više od hiljadu reči

Пријепоље је једна од ретких општина које се могу похвалити великим богатством река, али без довољно бриге о чувању тог значајног природног ресурса.

Међународни дан река, који се обележава 14. марта, прилика је да се подсетимо непроцењиве вредност воде и значаја наших река.  

Пријепоље је један од ретких градова у Србији који лежи на две реке. Развио се око Лима и његових 16  притока од којих су две највеће: Милишевка и Сељашница.

Свака од ових река на свој начин очара све оне који дођу у Пријепоље: Лим својим брзацима, Милешевка својим живописним кањонима и Сељашница чистом и бистром водом из које се око 7 хиљада домаћинстава наше општине снабдева водом за пиће. Ипак, прво што ће нам пожелети добродошлицу у Пријепоље јесте несанитарна градска депонија Стањевине на самој обали Лима, која  већ деценијама загађује не само Лим већ и земљиште и ваздух. На више других места дуж речних обала могу се видети дивље депоније, а реке и потоци носе разно смеће које бацају неасвесни грађани.

Грађани и грађанке Пријепоља су сагласни да се о пријепољским рекама не води довољно рачуна и да сваки појединац мора да развије свест о томе где баца смеће и колико то утиче на загађеност река и саме околине.

Србија још не оскудева у питкој води, за разлику од појединих државава које имају потребу за увозом пијаће воде. Несташица воде неће нас погодити једино ако се будемо свесно, савесно и правилно опходили према рекама.  Одговорност је на свима нама.

Шта наши суграђани и суграђанке мисле да ли и колико водимо рачуна о нашим рекама погледајте у видео прилогу:

 
Forum Info Prijepolje

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.