Mešihat – Zbog pogoršane epidemiološke situacije donijete nove mjere

Uslijed ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja zaraženih korona virusom, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji:

– Apeluje na sve vjernike i vjernice koji imaju bilo kakve zdravstvene probleme da se, u cilju zaštite svog zdravlja i zdravlja drugih, uzdrže dolaska u džamije, te da dnevne namaze obavljaju u svojim kućama.

– Nalaže imamima i džematskim odborima da obezbijede dovoljne količine sredstava za dezinfekciju, koja će biti dostupna svim džematlijama.

– U cilju održavanja džamijske higijene, savjetuje uzimanje abdesta kod kuće i nošenje sedžade za svakog džematliju.

– Propisuje, u skladu sa preporukama nadležnih organa, nošenje zaštitne maske, fizičku distancu među klanjačima, izbjegavanje rukovanja i upotrebu džamijskih tespiha.

– Nalaže svim imamima, posebno džumanskim hatibima, da vremensko trajanje obavljanja namaza i hutbe maksimalno skrate, a da se učenje dove kod džume vrši kao i do sada, tj. nakon džumanskog farza.

– Nalaže da se održavanje mektebske pouke, mevluda i drugih programa u prostorijama Islamske zajednice, kao i dženaze namaza vrši u skladu sa važećim uputstvima Mešihata i nadležnih organa.

– Zadužuju se glavni imami medžlisa Islamske zajednice da aktivno prate realizaciju odluka i preporuke Mešihata i kriznih štabova na terenu, te reaguju u domenu svoje nadležnosti.

Mešihat Islamske zajednice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.