Ministarstvo: „EPS ostaje 100 odsto u vlasništvu države“

Planirana promena statusa EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo u vlasništvu države nije nikakav „korak ka privatizaciji“.

To poručuju u Ministarstvu rudarstva i energetike i dodaju da EPS ostaje 100 odsto u vlasništvu države.

U resornom ministarstvu kažu za Tanjug da je transformacija EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo u vlasništvu države odavno trebalo da bude urađena, jer više od 10 godina ne postoji zakonski osnov da bude javno preduzeće.

„U pitanju je usklađivanje pravne forme JP EPS sa zakonom. Da bi se promena izvršila, neophodna je i procena vrednosti kompanije“, navode iz Ministarstva.

Dodaju da je, primera radi, sve isto urađeno i sa EMS AD, koje je sa blažim zakašnjenjem, ali na kraju ipak postupilo u skladu sa zakonom i već godinama funkcioniše kao akcionarsko preduzeće koje je u potpunosti u vlasništvu države.

To preduzeće je 8. novembra 2016. godine promenilo pravnu formu i postalo nejavno akcionarsko društvo u potpunosti u vlasništvu Republike Srbije.

„Dakle, promena statusa iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo u vlasništvu države nije nikakav korak ka privatizaciji. EPS ostaje u 100 odsto vlasništvu države“, poručuju iz Ministarstva.

Ukazuju da to Ministarstvo i vlada nisu bili zadovoljni poslovanjem JP EPS, koje nema nikakve veze sa njegovom pravnom formom.

„Cilj Ministarstva i vlade je da se u narednim godinama uradi mnogo toga na razvoju ovog preduzeća koje je ključno za energetsku bezbednost zemlje“, naveli su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.