Od Fejsbuka ostala samo senka Mete, stižu masovna otpuštanja radnika

Kompanija „Meta“, koja poseduje „Fejsbuk“, „Vatsap“ i „Instagram“, planira uskoro masovna otpuštanja. Uprkos tome što nije poznat tačan broj od 87.000 zaposlenih koji će biti otpušteni, „Volstrit džornal“ saznaje da su hiljade u pitanju.

„Meta“ ima ogroman globalni uticaj i domašaj – Fejsbuk sa 2,7 milijardi korisnika, Vatsap i Instagram sa oko dve milijarde.

Kompanija je zapravo u protekle tri godine zapošljavala radnike, ukupno 37.000 novih zaposlednih od početka 2020. godine, piše Volstrit džornal.

Zapravo, odluka o masovnm otpuštanju će biti prva u istoriji kompanije, koja se nedavno rebrendirala kao „Meta“ u sklopu vizije direktora Marka Zakerberga o formiranju metaversa.

Međutim, vizija se ne razvija kako je planirano, a kompanija krvari novac cele godine. Prema nekim izveštajima, ni razvojni tim „Mete“ ne gaji mnogo nade za metavers, a većina ljudi koja ga jednom poseti se ne vrati ponovo.

Izveštaji iz septembra ukazuju na to da „Meta“ planira da saseče troškove za oko 10 odsto ali nije jasno koliko bi to otpuštenih radnika značilo.

Tržišna vrednost „Mete“ u septembru prošle godine (dok je još bila poznata kao Fejsbuk) bila je bilion dolara. Trenutna vrednost njenih akcija na berzi je tek 240 milijardi dolara.

Američki tehnološki sektor zabeležio je nekoliko masovnih otpuštanja proteklih nedelja. „Strajp“ je otpustio 14 odsto svoje radne snage, „Tviter“ oko 50 odsto. „Netfliks“, „Spotifaj“ i „Šopifaj“ su takođe u prošlim mesecima otpustili veliki broj radnika.

IZVOR: RTS, WALLSTREET JOURNAL, GIZMODO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.