„Portaga“ uredila četiri zapuštena spomenika NOB

Млади активисти и активисткиње невладине организације „Потрага“ одлучили су да зарасле и запуштене споменике народноослободилачке борбе на територији општине Пријепоље обнове и учине доступним туристима. До сада су раскрчили шибље, покупили смеће и уредили простор око четири споменика.

Споменици народноослободилачке борбе на територији општине Пријепоље су бројни, али многи од њих су препуштени зубу времена, зарасли у шибље и окружени смећем. Таква су била и четири споменика, која су чланови и чланице организације „Потрага“ средили.

У склопу пројекта „Путевима прошлости до светлије будућности“ обухватили смо четири споменика културе, који се налазе на територији општине Пријепоље. То су споменик преласку Друге пролетерске бригаде преко Лима 1942. године у Великој Жупи, споменик Бошку Бухи на Јабуци, споменик у Раишњеву и споменик у Дренови. Циљ акције је спашавање споменика од даљег уништавања и пропадања, да сачувамо наше културно наслеђе и подигнемо еколошку свест код грађана да око споменика не праве дивље депоније – каже Семир Каљић, председник организације „Потрага“. 

Удружење окупља 20 младих, који кажу да ће наставити рад на санацији споменика и чишћењу и уређењу простора око њих.

Први пут кад смо дошли овде био је ужас. Очистили смо поток, извадили трње, грање, смеће. Заменили смо клупе и поставили нове, споменике смо очистили… Највише посла имали смо у Дренови – стварно је било све зарасло. Сада су ови споменици постали лепо место за туристе и излете. Очистили смо све и средили, сад је остало само да се чува ово што смо урадили – каже Никола Ћуковић.

Пројекат „Путевима прошлости до светлије будућности“ је реализован уз подршку Траг фондације и фондације Ана и Владе Дивац.

Више у видео прилогу:

 

Forum Info Prijepolje

 

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.