Pušačima „odzvonilo“: Zabrana pušenja na javnim mestima u Srbiji?

Predlog o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima u Srbiji postoji, ali još nije došao na dnevni red za usvajanje, a kako je izjavila ministarka zdravlja Danica Grujičić „zabrana je predviđena novim nacrtom zakona, što znači da bi uskoro mogli da očekujemo javnu raspravu, a da bi zakon bio usvojen mora da prođe Vladu i parlament“.

Inicijativa je uzburkala javnost i postoje otpori predlogu, mišljenja su podeljena da li Srbija treba da se priključi zemljama u kojima je na snazi potpuna zabrana pušenja u javnom prostoru. 

Uz molbu da se predlog podrži, ministarka je izjavila da „ko želi da puši, a sedi u kafiću, hladno je, neka dobije ćebe, grejalicu, neka sedi napolju i puši“.

„Molim vas da u tome podržite Ministarstvo zdravlja, koje će pokušati da se usvoji Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru. Pritisak se mora izvršiti na Ministarstvo finansija koje tvrdi da država od cigareta zarađuje novac. Prioritet mora biti zdravlje naših ljudi“, rekla je Grujičić na konferenciji kampanje „Rak je izlečiv“. 

Srbija je na sedmom mestu u svetu u 10 top država po broju pušača u odnosu na broj stanovnika, a prema Istraživanju zdravlja, ona je u evropskom vrhu sa 32 odsto stanovnika koji puše. Više od 41 odsto imaju od 45 do 54 godina. Svakodnevnih korisnika duvana i duvanskih proizvoda starosti 15 godina i više ima 27,1 odsto, a svakog dana 20 i više cigareta puši 15,8 odsto. 

Izmenama zakona predviđeni su odvojeni prostori za pušače u ugostiteljskim objektima, a prema nekim najavama pušenje u prostorima u kojima se ruča i u kojima borave gosti pušenje će biti potpuno zabranjeno. Takođe, predlogom su obuhvaćene i elektronske cigarete i druge alternative, jer nije ispitan njihov štetan uticaj na zdravlje, ali se zna da sadrže štetne supstance. 

Prema podacima SZO i drugih izvora, u pojedinim državama, poput Kine i Mađarske, nakon usvajanja zakona koji je podrazumevao zabranu korišćenja cigareta u zatvorenom prostoru, došlo je do poboljšanja prometa u ugostiteljskim objektima, čak je otvoreno više novih restorana, međutim, ugostitelji u Srbiji raspolažu drugačijim rezultatima istraživanja. 

Dr Georgi Genov, direktor Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES), kaže za „Blic“ da je rađeno istraživanje čiji su rezultati pokazali 25 odsto neiskorišćenosti nepušačke zone u odnosu na pušačku zonu. 

„Potpuna zabrana u ovom trenutku bi bila veliki udar za ugostitelje. Ugositeljska privreda se još nije oporavila od situacije zbog kovida i zato predlažemo da izmene zakona stupe na snagu tek 2025. godine. Naša delatnost se ne oporavlja srazmerno u svim delovima zemlje i treba nam period da se pripremimo za tu priču. Postoje i druga zagađenja i zašto je Beograd najzagađeniji grad, a razlog nisu cigarete jer nisu one glavni zagađivač. Drugo, predlažemo ministarki da se zatvore fabrike duvana i da se zabrani uvoz i da spasimo građane Srbije“, kaže Georgi Genov. 

Poručuje da bi trebalo razmisliti o uvođenju taksi, da u restoranima gde je pušenje dozvoljeno cene budu 20 odsto skuplje u odnosu na one u kojima se ne puši. Veruje da bi to stimulisalo goste. 

Kako je izjavila pomoćnica ministarke zdravlje u Sektoru za javno zdravlje Jelena Janković, „predlog zakona je urađen u saradnji sa ZSO, ceo postupak usvajanja traje i podrazumeva se javna rasprava“. 

„Nakon ministarkine molbe da nas podrži javnost, imali smo veliki broj inicijativa podrške, pre svega od strane zdravstvenih radnika. Prema jednoj novinskoj anketi, videla sam da podršku daje 80 odsto građana“, rekla je Janković za „Euronews Srbija“. 

Epidemiološkinja sa Instituta za onkologiju i radiologiju Ana Jovićević je izjavila da je i prethodnom izmenom zakona napravljen fantastičan pomak. 

„Zabranjeno je pušenje u velikom broju državnih, zdravstvenih i prosvetnih istitucija i ustanovama. Napravljen je fantastičan pomak. Sećamo se kako je to izgledalo ranije. Sada je trenutak i za ugostiteljstvo“, rekla je Jovičević. 

Iz Udruženju pedijatara Srbije poručuju da je nepotrebno više oklevati sa uvođenjem potpune zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima 

„Zastareo zakonski okvir i prevelika je tolerancija u vezi sa konzumacijom duvanskih proizvoda na javnim mestima predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje ukupne populacije, kako samih pušača, tako i onih koji su posredno izloženi duvanskom dimu, uključujući i najosetljiviji deo populacije – decu.“

Izvor B92/Blic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.