SAMO 10 MIN provedenih sa psom ili mačkom – ZNAČAJNO SMANJUJE STRES

Mnogi univerziteti su pokrenuli programe Pet Your Stress Away, gde studenti mogu da komuniciraju sa mačkama i / ili psima kako bi ublažili nivo stresa. Naučnici sa Državnog univerziteta u Vašingtonu nedavno su pokazali da, pored poboljšanja raspoloženja učenika, ovi programi zapravo mogu da imaju fiziološke koristi za ublažavanje stresa.

Photo: Washington State University

Samo 10 minuta može da izvrši značajan uticaj“, rekla je Patricija Pendri, vanredni profesor na Odeljenju za ljudski razvoj WSU-a. „Studenti u našoj studiji, koji su komunicirali sa mačkama i psima, imali su značajno smanjen nivo kortizola, glavnog hormona stresa.“

Američko udruženje za istraživanje obrazovanja je predstavilo prvo istraživanje koje je pokazalo smanjenje nivoa kortizola kod učenika u praksi, umesto u laboratorijskim uslovima. U istraživanju je učestvovalo 249 studenata, koji su nasumično podeljeni u četiri grupe. Prva grupa je imala praktičnu interakciju u malim grupama sa mačkama i psima tokom 10 minuta. Mogli su da maze, igraju se i uglavnom se druže sa životinjama kako su želeli.

Da bi uporedili različite efekte izloženosti životinjama, druga grupa je posmatrala druge ljude koji se maze sa životinjama dok čekaju na svoj red. Treća grupa je gledala slide show pasa i mačaka koji učestvuju, bez mogućnosti direktne interakcije, dok je četvrta grupa bila na „listi čekanja“. Ona je bila posebno interesantna, jer su studenti mirno sedeli i čekali da ih pozovu, bez telefona i interneta, znajući da ih očekuje druženje sa životinjama.

Od svakog učesnika prikupljeno je nekoliko uzoraka kortizola pljuvačke, počev od jutra kada su se probudili. Jednom kada su svi podaci iz različitih uzoraka ukršteni, studenti koji su direktno stupili u interakciju sa kućnim ljubimcima pokazali su znatno manje kortizola nakon interakcije. Ovi rezultati su zabeleženi čak i kada se uzimalo u obzir da su neki studenti za početak možda imali vrlo visok ili nizak nivo.

„Već smo znali da studenti uživaju u interakciji sa životinjama i da im to pomaže da iskuse više pozitivnih emocija“, rekla je Pendri. „Ono što smo želeli da naučimo je da li će ovo izlaganje studentima pomoći da smanje stres na manje subjektivan način. I jeste, što je uzbudljivo, jer smanjenje nivoa hormona stresa s vremenom može imati značajne koristi za fizičko i mentalno zdravlje. “

Sada Pendri i njen tim nastavljaju ovaj posao istražujući uticaj četvorodnevnih programa prevencije stresa uz pomoć životinja. Preliminarni rezultati su vrlo pozitivni, a naknadne studija su samo potvrdile ove rezultate.

Izvor Djole Dog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.