SMEĆE IZ CRNE GORE ZAGLAVLJENO U SRBIJI Nema mesta za otpad koje je doneo Lim, a u opasnoj trci s vremenom jedna stvar POSEBNO ZABRINJAVA

Reka Lim je proteklih dana nagomilala otpad uz lančanicu na dva i po kilometra od brane HE “Potpeć” na Potpećkom jezeru u toj meri da deponija kod Priboja ne može da ga primi i da se u čišćenju hidroakumulacije moraju angažovati remorkeri.

Procena je da uz lančanicu trenutno pluta oko 15.000 kubika otpada koje je Lim u dane visokog vodostaja doneo sa nesanitarnih deponija u Crnoj Gori, smeštenih uz obale reke.

Na Limu su prošle jeseni postavljene tri lančanice – po jedna na teritoriji Prijepolja, Nove Varoš i Priboja. Smeće je danima unazad lako savladavalo prijepoljsku lančanicu, pod njevogom silom pukla je novovaroška, dok je pribojska, najnizvodnija, zaustavila prodor otpada ka brani hidroelektrane.

Članovi Ekološkog udruženja “Jastreb” iz Priboja u ponedeljak i utorak su uklonili oko 150 kubika smeća nagomilanog uz lančanicu. Juče nije bilo čišćenja, a neće ni danas.

-Sutra ćemo, kao što smo radili i do sada, čistiti uz pomoć čamaca, nadajući se da će nam što pre stići obećani remorker, možda i dva, kako bi ubrzali posao. Danas ćemo poraviti lančanicu u Bistrici kod Nove Varoši koja je popustila – prenosi predsednik “Jastreba” Siniša Laković, na čiju inicijativu su sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine i tri opštine Polimlja postavljene lančanice.

Laković kaže da nivo Lima od sinoć opada, čime je smanjen priliv smeća u Potpećko jezero, ali da zabrinjava vremenska prognoza od vikenda kada se najavljuju nove padavine. Stoga je prioritet što pre ukloniti smeće sa pribojske lančanice.

– Vodimo trku protiv vremena, reke, neba. I nesavesnih ljudi takođe, jer da nije njih smeće ne bi bilo tamo gde ne treba – ukazuje on.

Ako bi se sav otpad iz Lima transprtovao na telo deponije “Duboki potok”, koju osim Priboja koriste Nova Varoš i Prijepolje, kaže Laković, ona bi bila zatrpana i tri grada ne bi imala gde da odlažu smeće.

-Jutros je dogovoreno da se smeće otprema u uglove deponije i odatle pretovarati u velike kamione kojima će biti prevoženo na Regionalnu deponiju “Duboko” kod Užica – objasnio je Laković.

Blic , Piše: Vladimir Lojanica , P.O. 24.11.2022. 14:12

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.