Snimak pokazuje kako se “oblak” virusa širi po marketu kada se neko nakašlje

Koronavirus širi se kapljičnim putem, nakon što se zaražena osoba nakašlje ili kihne, a ova 3D animacija koju su napravili naučnici iz Finske pokazuje na koji način putuje „oblak“ koronavirusa kroz unutrašnjost supermarketa, prenosi Sun.

Naučnici su kreirali kompjutersku simulaciju kako bi proučili koliko daleko virus može da dosegne u zatvorenom prostoru.

Rezultati do kojih su došli bili su zabrinjavajući.

„Zaražene kapljice su mogle da zaraze zdrave osobe i nakon što je inficirana osoba otišla s mjesta na kojem je kašljala ili kihnula“, kaže profesor Ville Vuorinen sa Alto univerziteta u Finskoj.

Naučnici su dodali da je najbolji način da izbjegnete zarazu ako se sklonite javnih mjesta na kojima ima mnogo ljudi.

„Ako baš morate da idete na mjesta gdje ima mnogo ljudi, zadržite se najkraće moguće“, dodao je je profesor Ville Vuorinen.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.