U napadu na vjernike u dvije džamije na Novom Zelandu ubijeno najmanje 40 osoba

Stravične scene odvijale su se danas na Novom Zelandu kada je nekoliko napadača s puškama uletjelo u dvije džamije u gradu Christchurch te ubilo najmanje 40 osoba.
Napadi su se desili u džamijama Al Noor i Linwood. Do sada je potvrđeno ubistvo 40 osoba, a više od 20 ljudi teško je povrijeđeno.Policija je brzom reakcijom uhapsila tri muškarca i jednu ženu, ali su upozorili kako postoji mogućnost da je u gradu još osumnjičenih osoba te da kretanje za građane nije sigurno.

Napadač snimao trenutak ulaska u džamiju i pucnjavu

Napadač snimao trenutak ulaska u džamiju i pucnjavu

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern kazala je da detalji još nisu jasni, ali okarakterisala je ovaj napad kao teroristički.

“Ovo će biti jedan od najmračnijih dana Novog Zelanda”, kazala je Ardern.

Foto: AFP
Svjedoci su prepričavali užasne scene kazavši da su prvo pomislili da se radi o elektro spoju, ali su vjernici u džamiji počeli trčati te je bilo mnogo krvi.Pretpostavlja se da je jedan od napadača Australac za kojeg se vjeruje da je desničar i zagovornik antiimigrantske ideologije.

Jedan od napadača je ulazeći u džamiju snimao pucanje na vjernike, dok su se oni uzalud pokušavali sakriti od njega.

Foto: AFP

Pojedini svjedoci prepričali su užasne scene i rekli da je napadač ljudima pucao u grudi, a nekima direktno u glavu.

U jednoj od džamija na molitvi je bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja je u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije stradao.

Sve škole u gradu su zatvorene.
Izvor: klix.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.