U Sarajevu bi od novembra sljedeće godine trebao biti zabranjen ugalj

Iz Vlade Kantona Sarajeva su najavili da bi od novembra sljedeće godine trebala biti zabranjena upotreba uglja.Počela je izrada Akcionog plana strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva za period od 2021. do 2031. godine.

Odluka o izmjenama i dopunama odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koju je vlada utvrdila juče, obavezuje da se Akcionim planom uvrsti i zabrana posjedovanja i korištenja uglja u individualnim i kolektivnim objektima za stanovanje te privrednim i objektima društvene infrastrukture, ukazali su iz Vlade KS.

“Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem vremenskom periodu treba uraditi kada je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva. U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja uglja dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom na to da je riječ o desetogodišnjem planu. Ukoliko se ispoštuju sve mjere iz Akcionog plana, zabrana posjedovanja i korištenja uglja uvodi se od 1. novembra 2021. godine”, naveo je kantonalni ministar prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić.

Plan će utvrditi i iznos finansijskih sredstava sa subvencioniranje i dinamiku realizacije obaveza u vezi s moratorijem korištenja uglja.

Kako je obrazložio ministar Kapidžić, u izradu i implementaciju Akcionog plana bit će uključeni svi organi i institucije u Kantonu Sarajevo, pod rukovodstvom stručne komisije koju će formirati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Kako su istakli, zaduženi su svi organi i institucije u Kantonu da pristupe stvaranju pravnih pretpostavki za ograničenje korištenja čvrstih goriva, a koje se prije svega odnose na iniciranje izmjena i dopuna odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, ali i izmjene i dopune, kao i donošenje novih propisa u Kantonu Sarajevo.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su poručili da posebno treba voditi računa da se utvrde dodatne nadležnosti inspekcije i kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi nadzora nad primjenom mjere zabrane posjedovanja i korištenja uglja.

Na jučerašnjoj sjednici je vlada donijela odluku o zabrani posjedovanja i korištenja uglja od 1.11.2021.godine koja će stupiti na snagu, nakon što se ispoštuju mjere iz Akcionog plana, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.