UŽIVO Borbe na frontu; Napad; „Oštećenja bez presedana“; Rusi beže; Potpuno zatvoren grad

U toku je 216. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Dok Vašington tvrdi da su u stalnom kontaktu sa Moskvom zbog izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o nuklearnom oružju, Kremlj poručuje da se kontakti odvijaju sporadično, ali da su na odgovarajućem nivou.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na Generalnoj skupštini u Beču istakla je da je hitno potrebno uspostaviti zaštitnu zonu u Zaporožju, te da je to jedino rešenje kako bi se stabilizovala situacija oko najveće evropske nuklearne elektrane.

Ukrajinske snage pojačale su napade i na više linija fronta postižu uspeh, saopštava predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Pažnja Moskve, s druge strane, usmerena je na referendumima o pripajanju Rusiji u oblastima Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Kuleba pozvao EU da uvede ekonomske sankcije Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je danas Evropsku uniju da uvede ekonomske sankcije Rusiji, umesto individualnih, kako bi je kaznila zbog organizovanja referenduma u četiri okupirana regiona koji imaju za cilj njihovu aneksiju.

On je rekao da potezi Moskve neće promeniti delovanje Ukrajine na bojnom polju, preneo je Rojters.

Nakon razgovora u Kijevu sa šeficom francuske diplomatije Katrin Kolonom, Kuleba je izjavio da individualne sankcije neće biti dovoljne kao kazna za referendume koje je Rusija najavila kao uvod u aneksiju samoproglašenih DNR i LNR, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.

Izlaznost 90,64 odsto

Izlaznost na referendumu u Luganskoj Narodnoj Republici do sredine petog dana iznosi 90,64 odsto, saopštila je novinarima predsednica CIK LNR Jelena Kravčenko.

Ona je dodala da su tri biračka mesta prebačena na rezervna mesta zbog granatiranja.

„Svih 461 izborno mesto rade. Tri su prebačena na rezervna područja zbog granatiranja radi bezbednosti rada. Sve u svemu, glasanje se odvija aktivno“, objasnila je Kravčenkova.

Putin: Zapad je kriv

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas da će žetva žitarica u Rusiji dostići rekordan nivo i ocenio da sankcije na izvoz ruskog žita i đubriva mogu dovesti do globalne prehrambene krize, za šta je, kako kaže, kriv kolektivni Zapad.

„I dalje se suočavamo sa teškoćama u izvozu žitarica i đubriva, što je za žaljenje i za nas i za globalno tržište hrane“, rekao je Putin na sastanku o sezonskim poljoprivrednim radovima, izveštava Tas s.

Prema njegovim rečima, „sankcije Rusiji prete da dodatno pogoršaju situaciju, dovodeći do globalne prehrambene krize ka kojoj se svet kreće već nekoliko godina”.

„To nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom Rusije u Donbasu. To je rezultat finansijske i prehrambene politike koju su usvojile neke vodeće zemlje. Za to je svakako potpuno kriv takozvani kolektivni Zapad“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je takođe naveo da bi žetva žitarica u zemlji mogla ove godine da iznosi rekordnih 150 miliona tona, uključujući 100 miliona tona pšenice.

„Prema ekspertima, žetva žitarica bi mogla da iznosi 150 miliona tona. Rekli smo prvo 140 miliona tona, kasnije 145, pa 147, a sada je preliminarna procena 150 miliona tona, i oko 100 miliona tona pšenice, što će biti rekordan rezultat“, naglasio je Putin.

Izvor B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.