(UŽIVO) Strah od novih poplava u Srbiji: RHMZ izdao upozorenje na obilne padavine, očekuje se rast vodostaja na pet reka

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
(UŽIVO) Strah od novih poplava u Srbiji: RHMZ izdao upozorenje na obilne padavine, očekuje se rast vodostaja na pet reka
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Nivo reka u poplavljenim područjima polako je krenuo da opada, ali brine novo upozorenje Republičkpg hidrometeorološkog zavoda na obilne padavine u području južne i jugozapadne Srbije. Vanredna situacija je i dalje na snazi u devet opština. Očekuje se da će u porastu biti vodostaji na Savi, Zapadnoj Moravi, Ibaru, Tamišu, Neri.

“Na području Kosova i Metohije, kao i na jugozapadu Srbije danas se očekuje od 20 do 40 mm kiše za 24 sata , lokalno i više, a više padavina biće posle podne i uveče. U planinskim predelima mešovite padavine (kiša i sneg)”, navode iz RHMZ.

09.33 Još se traga za muškarcem nestalim u bujici, reke u porastu naredna dva dana

Još se traga za muškarcem nestalim u reci Raški. RHMZ upozorava da će Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera biti u porastu u naredna dva dana.

“Na Savi kod Šapca vodostaj će se u naredna 24 časa kretati oko granice vanredne odbrane od poplava, a zatim će preći u manje opadanje. Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama tokom 23./24. januara vodostaji će biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na Ibru sa pritokama tokom 23./24. januara vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granica odbrane od poplava. Na Tamišu kod sela Jaša Tomić vodostaj će biti u porastu do 25. januara i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Neri kod Kusića vodostaj će biti u porastu tokom 23./24. januara i prevazići će granicu redovne odbrane od poplava”, stoji u upozorenju RHMZ.

09.20 Nove padavine u područjima gde je bilo izlivanja reka 

Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da se na Savi kod Šapca vrh talasa nalazi se na granici vanredne odbrane od poplava, da je to drugi stepen odbrane kada su permanentna dežurstva.

“To znači da do vrha nasipa imamo nepun metar, ali po našim modelima to je i najviši vodostaj u ovoj epizodi i očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje”, napomenuo je Vladiković za RTS.

 

Upozorava da će u naredna 24 sata biti nove padavine u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je u prošloj nedelji bilo izlivanja reka.

“Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava”, napomenuo je hidrolog.

Objašnjava da kada je vodostaj iznad vanredne odbrane od poplava, onda se organizuju permanentna dežurstva i određene tačke se ojačavaju. Navodi da u nekim mestima i niži vodostaji prave probleme. Od Save bi mogla da budu ugrožena mesta poput Jamena, na ulazu iz Hrvatske, Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju značajniji problemi.

Istakao je da na Dunavu ne očekuje probleme. Usled snega na Karpatima izdato je upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru, Brzavu.

Autor: Euronews Srbija

23/01/2023-

09:49

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.