Važan poziv policije građanima Srbije: „Predajte oružje sutra od 7 do 19 časova“

Dvoje državljana Srbije ZARAŽENO KORONA VIRUSOM na kruzeru

MUP je pozvao građane da od sutra predaju svoje nelegalno oružje mesno nadležnoj policijskoj stanici od 7 do 19 časova.

Kako je navedeno, građani za to apsolutno nemaju niti krivično-pravno, niti prekršajno-pravnu odgovornost kao ni obavezu da obrazlažu poreklo tog oružja.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, što mu je i obaveza i pravo, shodno obavezama prema Zakonu o oružju i municiji doneo je naredbu koja podrazumeva postupak legalizacije, navela je ona.

„Legalizacija je u samom tekstu, definisana upravo kao period kada ministar na osnovu procene i zaštite opšte bezbednosti građana, javnog reda i mira, baš u ovakvim situacijama ima pravo da spovede taj proces i izda naredbu za postupak legalizacije, koji podrazumeva i poziva sve građane koji po bilo kom osnovu imaju oružje, bilo koje vrste i bilo koje kategorije u posedu, a koje nije i nema dozvolu nadležnih organa, i naravno oružje koje uopšte po Zakonu nije predviđeno i moguće registrovati, kao i oružje za koje nadležni organi i ne izdaju dozvole da predaju mesno nadležnoj policijskoj stanici od 7 do 19 časova“, istakla je ona.

Odluka je objavljena i u Službenom glasniku.

„U Službenom glasniku naredba je objavljena 5. maja i stupa na snagu prvi radni dan, a to je ponedeljak , 8, maj, od 7 do19. časova i ono što je najbitnije građani da bi bili sigurni u sve ovo što govorim mogu u postojećem tekstu Zakona o oružju i municiji pročitati šta je legalizacija i šta podrazumeva postupak, kao i da apsolutno nemaju niti krivično- pravno, niti prekršajno- pravnu odgovornost za predaju oružja, niti obavezu da obrazlažu poreklo tog oružja i tome slično“, napomenula je sagovornica Tanjuga.

Predaja oružja ne mora da se prethodno najavi, istakla je ona, ali je potrebno da se oružje preda na takav način kako se ne bi uznemiravala javnost.

Na pitanje Tanjuga koliko traje poziv da građani predaju svoje oružje je objasnila da je ministrar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić nakon sednice vlade i svih mera koje su naložene, rekla da je ovo trenutna bezbednosna situacija koja nalaže neke rigoroznije mere, ali da to ne znači da dosadašnje mere nisu bile dobre, kao i da policija nije radila adekvatno i kvalitetno svoj posao u smislu vršenja i provere ispravnosti uslova za drženje i nošenje oružja.

Ona je objasnila i kakav je postupak za vraćanje oružja ukoliko je njegov vlasnik preminuo i pozvala i te građane da vrate oružje.

„Ovu priliku koristim da kažem, pošto neki broj građana, imaju ili nemaju potrebu ili znanje o postupanju sa oružjem koje potiče od vlasnika koji je preminuo, nisu znali da su po Zakonu o oružju i municiji obavezni da u vremenu od 45 dana od datuma kada je vlasnik preminuo predaju u mesnoj nadležnoj policijskoj stanici to isto oružje, tačnije po poslednjem prebivalištu vlasnika oružja i da to mogu da učine bez ikakvih posledica i bilo kakve odgovornosti kako bi zaštitili i sebe i svoje ukućane“, rekla je ona.

Kako je istakla Pjanović, suština je i cilj ove legalizacije i naredbe koju je MUP dao da se oslobodimo tog ( nelegalnog ) oružja u što kraćem roku, jer su sve ove situacije pokazale da je toga bilo možda se ne bi dešavale ovakve stvari.

„Sama ova odluka i naredba i sve ove mere koje je donela vlada i koje je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić govore da će sva resorna ministarstva imati obavezu da u svim onim delovima i okvirima gde su procenjenje, da ne kažem slabe tačke, hitno i neodložno na osnovu te odluke izmena Zakona oružja i municiji morati da donesu neke rigoriznije mere u odnosu na dobijanje dozvole za držanje i nošenje oružja“, rekla je ona.

I ranije je u zakonu, dodaje ona, stajala odluka da morate da budete punoletni građanin, da ste državljani Republike Srbije i da ispunjavate zdrvstevne uslove za dobijanje oružja, koji podrazumevaju psihijatrijski, psihološki pregled i naravno kontrolu na psihoaktivne supstance.

„Ono što je razlika na postojeći zakon je da će se provera ispunjenosti uslova raditi na šest meseci do godinu dana, to opet ne znači da MUP nije radio savesno i odgovorno svoj posao, te revizije su se takođe po Zakonu sprovodile u određenom rokovima i ranije, ali kažem da tadašnja bezbednosna situacija nije nalagala da smo u obavezi da rizoroznije sporovodimo mere“, dodala je ona.

Pjanović je još jednom podsetila i na način drženja i nošenja legalnog oružja.

„Oružje se drži po posebnim pravilima, u sefovima, zaključano i takođe Zakon o oružju i municiji predviđa da osoba mora da ispunjava i tehničke uslove za držanje i čuvanje – da se čuva u sefovima, pod ključem ili sa šifrom, uvek odvojeno od municje, u delovima“, dodala je ona i istakla da kada se i premešta na drugu adresu da se to radi takođe u skladu sa Zakonom, što znači odvojeno.

Tanjug

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.