ZA OVO SKIJALIŠTE TEŠKO DA STE ČULI Tri ski staze, kafa i čaj 100 dinara, pogodno za decu, a nije ni mnogo daleko od Beograda

Planina Jabuka se može pohvaliti odličnom lokacijom jer se nalazi u blizini najprometnijeg graničnog prelaza sa Crnom Gorom. Grad Prijepolje je na oko 15 kilometara udaljenosti, a ni Pljevlja nije daleko. Za posetu nekada slavnog jugoslovenskog skijaškog mesta od Beograda ili Novog Sada potrebno je oko 5 sati vožnje, ali vredi, jer ovaj manje poznat skijaški kutak ima i šta da ponudi i potencijala.

Utrkivanje za mesto na prestižnim srpskim planinskim lepoicama dovelo je do toga da cene su cene postale „svetske“. Na Jabuci je druga priča. Istina nije Jabuka Kopaonik ili Zlatibor, sadržaji su daleko od toga da se mogu porediti, ali je istina da ima onih kojima je Jabuka sasvim dovoljna.

Još ako se uzmu u obzir cene, prednost je tu. Jedan od reprezentativnih primera je kafa koja se u lokalnom restoranu na Jabuci može naći za 100 dinara. Isto toliko košta i čaj.

Idealno za decu i početnike u skijanju

Nadmorska visina od 1.300 kilometara i oštra klima omogućavaju bavljenje zimskim sportovima. Na raspolaganju su tri ski-staze dužine po 300 m sa ski-liftovima. Zbog blažeg talasastog terena pogodna je za decu i skijaše početnike.

Nekada je Jabuka bila mnogo popularnije turističko mesto. Prvi ski-lift je postavljen 1981. godine, a druga dva 1985. Sada ga najviše posećuju oni koji su i sami tu dolazili kao deca i koji se sećaju tih slavnih sezona, ali i oni koji ne žele ili ne mogu da potroše previše novca za zimovanje.

Poslednjih godina meštani nastoje da vrate stari sjaj destinaciji i privuku što više posetilaca, čemu doprinosi ski-klub i skijalište u okviru turističkog centra „Jabuka“.

Ovu talasastu visoravan odlikuju i druge prirodne lepote u kojima posetioci uživaju: četinarske šumama, livade i pašnjaci sa brojnim lekovitim biljem i šumskim plodovima. U letnjim mesecima sa Jabuke se mogu videti vrhovi obližnjih planina Durmitora, Bjelasice, Zlatara i Jadovnika.

Potencijal sela Jabuka

Da ovo područje ima dosta turističkog potencijala, potvrđuje i istoimeno selo. Pored zimskih sportova, ono se diči prirodom, ali se izdvajaju još dve tačke. U pitanju je manastir Jabuka koji je posvećen Svetom proroku Iliji.

Drugo, selo Jabuka je poznato po memorijalnom kompleksu posvećenom dečaku Bošku Buhi (1926—1943), jednom od najmlađih heroja poginulih tokom Drugog svetskog rata.

Kompleks Boško Buha na Jabuci

Memorijalni centar „Boško Buha” od 1986. godine ima status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Nekada bio vrlo posećen, a trenutno se bori sa nerešenim imovinsko-pravnim pitanjima koji onemogućavaju obnovu i iskorišćavanje punog kapaciteta ovog kompleksa.

Pored toga, u blizini planine Jabuka se još nalazi spomen-obeležja, kao što su grobnice u kojima je sahranjeno 15 mladića poginulih u Prvom svetskom ratu i Spomen dom poginulim omladincima u Drugom svetskom ratu. U ovom delu Srbije bi trebalo posetiti i vodopade na reci Sopotnici koji su zakonom zaštićeni kao Spomenik prirode, Popovu pećinu i manastire Mileševa i Davidovica.

(Izvor: Turistički Vodič Srbije, „Blic Biznis“) Blic, N.M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.