Zbog izlivanja reka, vanredno u Tutinu, Novom Pazaru, Prijepolju i Raški

Posle obilne kiše, izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, Raški, na Kosovu i Metohiji i na severu Crne Gore. Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas neće raditi. Reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju. Raste nivo Ibra u Kraljevu. Vojska sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije postavljaju peščane bedeme na obali Ibra u centru Raške.

11:25

Situacija na Limu pod kontrolom, u Zalugu se postavljaju vreće sa peskom

Situacija na Limu je pod kontrolom. Nivo Lima je 322 centimetra, ali znatno sporije raste nego juče.

Izlio se u naselju Ivanje, Zalug i Brodarevo, mestima gde se izliva sa svakom većom kišom.

U Zalugu se postavljaju vreće sa peskom. Kiša je prestala da pada.

KRAĆE

11:07

Vojska postavlja peščane bedeme na obali Ibra u centru Raške

Vojska Srbije sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije postavljaju peščane bedeme na obali Ibra u centru Raške.

Nivo Ibra u toj opštini porastao je od ponoći za 66 centimetara, vodostaj je i dalje u porastu.

Džakovi sa peskom postavljaju se na pet lokacija na kojima su ugrožena domaćinstva, rekao je za RTS Slobodan Ristović, sekretar Štaba za vanredne situacije.

10:38

Evakuisana starija žena iz Raške iz preventivnih razloga

Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović kaže za RTS da je uvedena vanredna situacija u devet sati zbog toga što je prethodna dva dana pala velika količina vode, došlo je do porasta nivoa reka i bujičnih potoka, to je uzrokovalo da veliki broj kuća bude ugorženo.

„Nema žrtava, ali smo morali stariju ženu da evakuišemo iz preventivnih razloga“, rekao je Popović.

Reka Raška je u boljoj situaciji od Ibra, koja nadolazi i pravi probleme u slivu, kaže predsednik Opštine Raška.

U konstantnom smo dogovoru sa Štabom za vanredne situacije u Kraljevu, koji nam mnogo pomažu“, rekao je Popović. 

Bilo je i odrona. Jutros je bio odrona na putu Radošiće-Kaznoviće, koji je saniran, ekipe su na terenu.

Uključen je i garnizon vojske u Raški.

Situacija u vezi sa snabdevanjem vodom je bila teška juče, snabdevamo se iz planinske reke, koja je juče bila uvećana. Danas pokušavamo da rešavamo deo po deo, ulazimo u redovno vodosnabdevanje, angažovali smo cisterne, kaže Popović, dodajući da škole i vrtići rade.

09:43

Tutin, reka Vidrenjak povukla se u korito, sledi sanacija štete

Posle izlivanja reka Vidrenjak u Tutinu i Jošanice u Novom Pazaru, situacija u te dve opštine na jugozapadu Srbije stabilnija je nego juče.

Reka Vidrenjak povukla se u korito, a bujica je ostavila velike posledice.

„Sada radimo na sanaciji štete, ali i dodatnom ojačavanju nasipa na rečnim koritima. Jučerašnje izlivanje reke i njenih pritoka ugrozilo je oko 50 domaćinstava“, rekao je predsednik Opštine Tutin, Salih Hot.

„Obilna kiša je padala, teritorija naše opštine je dosta velika pa ćemo štetu tek utvrditi. Bilo nam je lakše kada su ministri došli u naš kraj, uverili su nas da će država i ovog puta učiniti sve da bi zaštitila žitelje Tutina. Pomoć su ponudili Vojska i MUP, a mi ćemo rado delovati zajednički na prevenciji i reagovati ako bude potrebno“, rekao je Salih Hot.

U Tutinu je od juče na snazi vanredna situacija, a u Novom Pazaru vanredna odbrana od poplava.

KRAĆE

09:40

Raste nivo Ibra i u Kraljevu, ali za sada je situacija pod kontrolom

Od juče raste nivo Ibra i u Kraljevu, ali za sada je situacija pod kontrolom. Nadležni prate situaciju, a iz odeljenje Civilne zaštite gradske uprave kažu da na području Kraljeva nije bilo većeg izlivanja, nijedna kuća za sada nije ugrožena.

Bezbedni su i bunari gradskog vodovoda u Žičkom i Konarevskom polju.

U centru Kraljeva reka je nabujala kod mosta Milomira Glavčića, delimično potopila konstrukciju splava koji je još u izgradnji, a nizvodno se izlila na gradsku plažu i šetalište najbliže reci.

Iz gornjeg toka, Ibar sa sobom donosi velike količine smeća i slomljenih grana koje se zadržavaju na potezu između novog i starog mosta u Kraljevu.

08:26

Zapadna Morava u porastu, nije bilo izlivanja vodotokâ

Štab za vanredne situacija Grada Čačka je u pripravnosti zbog većih padavina proteklog vikenda. Zapadna Morava i vode drugog reda bile su u porastu, pa je neophodno dežurstvo, ali nije bilo izlivanja vodotokâ.

Na području opštine Lučani nema većih problema jer Bjelica nije u velikom porastu. Tamo je takođe Opštinski štab za vanredne situacije obavestio građane i javna preduzeća da obezbede mehanizaciju i ljudstva kako bi se pravovremeno reagovalo u slučaju potrebe.

U ivanjičkom kraju posle poplave u selu Brusnik situacija je malo bolja. Voda je ponovo ušla u domaćinstva, ali su probijeni propusti i potok je vraćen u korito. Put u centru sela je sužen i oštećen, a u golijskom selu kažu sneg je pao i brinu kada će biti sve sanirano.

KRAĆE

08:20

U Novom Pazaru od jutros stabilno, reke u koritima

Situacija u Novom Pazaru od jutros je stabilna, vodostaj Raške, Jošanice i Trnavice je visok, ali su reke u koritima.

Koordinator Kriznog štaba Ismail Dupljak rekao je za RTS da su se reke povukle u svoja korita, ali da se situacija prati iz časa u čas.

„Mi smo u pripravnosti, u stalnoj smo komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije i nadamo se da više neće biti problema“, rekao je Dupljak.

Prema njegovim rečima, JKP „Vodovod i kanalizacija“ radi sa smanjenim kapacitetom, tako da viši delovi grada danas neće imati vodu. 

Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas ne rade. 

RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.