Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije. Sagradio je Ibrahim – paša, sin hercegovačkog subaše u XVI veku. U XVIII veku u Ugarsko – turskom ratu džamija je stradala i biva obnovljena zaslugom meštanke Baki – hanume. Groblje – mezarje pored džamije je posebno značajno i obiluje starim i bogato izrađenim nišanima od sige, kamena i mermera.

Postoje: ulemanski, derviški, aginski, hadžijski, pašinski, trgovački, momački, devojački i drugi. Pored džamije su i mezari graditelja džamije – Ibrahim paše i njegove sestre Kajdafe. Nišani na njihovim mezarima, najstariji su očuvani nišani na teritoriji Prijepolja. Na mezaru Kajdafe stoji natpis – „Kajdafa, kći Iskenderova, godina 1048″ (hidžretska, odnosno 1638. godina). U uglu džamije uzidan je sunčani sat „eltifa“ u položaju istok – zapad, koji je ujedno i jedini autentičan predmet iz vremena gradnje džamije.

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je jedan od najznačajnijih srpskih manastira poznat kao grobno mesto svetog Save i čuven po svojoj fresci „Beli Anđeo“, koja je strane putopisce XIX veka primorala na toliko divljenje, da joj, prema rečima jednog od njih, ni Đoto nije ravan.

O lepoti ove freske svedoči i činjenica da je predstavljala Evropu u prvoj razmeni satelitskih signala sa Amerikom `60 godina XX veka. Pored toga u manastiru se nalazi i freska svetog Save za koju se smatra da je njegov najrealniji prikaz. Manastir je podigao između 1218. i 1219. godine srpski kralj Vladislav, a danas se nalazi pod zaštitom UNESKO-a.

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.