Park narodnih heroja

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja prijepoljskog kraja.

Park narodnih heroja, Vakuf

Dušan Tomašević Ćirko rođen u Prijepolju, 1920 – 1944. godine, organizator je ustanka, osnivač Podružnice Zadružne omladine, sekretar sreskog komiteta KPJ, član Oblanskog komiteta. Pisao partizanske pesme koje su bile poznate kod naroda.

Ljubiša Miodragović rođen u Prijepolju, 1913 – 1941. godine, osnivač KPJ u Prijepolju. Aktivno radio u radničkom pokretu. Mučki je ubijen od italijanskog okupatora, septembra 1941. godine u selu Sedobro.

Vladimir Perić Valter, rođen u Prijepolju, 1919 – 1945. godine, kao ilegalni radnik i partijski rukovodilac dobio je ime Valter. U toku rata unapredio je ilegalni pokret u Sarajevu i doprineo jačanju partizanskih jedinica. Proglašen je za najsposobnijeg obaveštajca NOR-a. Poginuo je poslednjeg dana oslobađanja Sarajeva, 6. aprila 1945. godine. Jedan od najboljih ratnih filmova sniman je upravo po njemu „Valter brani Sarajevo“.

Milosav Stiković, rođen u Prijepolju, 1914 – 1943. godine. Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu priključio se naprednom studentskom pokretu. Vršio je pripreme za dizanje ustanka. Bio je zamenik komandira Prve Mileševske partizanske čete. Na Sutjesci 1943. godine pokazao je veštinu u Trećoj proleterskoj brigadi.

Google lokacija

×