Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.

Sopotnica - Prijepolje

Ova planina neveselog imena u sebi krije brojne zanimljivosti: vodopadi, netaknuta priroda, stoletne bukve, stare vodenice i izvrsna hrana samo su neki od razloga da odvojite nekoliko dana i posvetite ih istraživanju ovog skrivenog kutka naše zemlje.

Sopotnica je zapravo malo selo, koje je dospelo u žižu turizma zbog svojih vodopada. Međutim, osim Sopotnice, planina Jadovnik krije i druga interesantna mesta koja vredi obići i istražiti.

Zbog obilja mogućnosti za smeštaj, Sopotnica vam može poslužiti kao baza za istraživanje Jadovnika.

Kako stići do Sopotnice?

Ukoliko od Prijepolja krenete putem za Crnu Goru, posle nekoliko kilometara primetićete znak za skretanje levo, ka selu Sopotnica.

Druga varijanta je da produžite ka Podgorici, i onda skrenete kod putokaza za mesto Lučice. Nedavno izgrađen asfaltni put vodi do same Sopotnice, tako da tamo lako možete stići svojim vozilom; ukoliko ga nemate, na raspolaganju vam je lokalni autobus ili taksi iz Prijepolja.

Dok se penjete vijugavim putem ka selu Sopotnica, primetićete kako doline i oblaci ostaju ispod vas, i ubrzo ćete se naći među gustim šumama i prostranim zelenim livadama prošaranim seoskim kućama i velikim plastovima sena. Na jednoj padini primetićete nekoliko starih, sada renoviranih, vodenica, koje predstavljaju jednu od znamenitosti Jadovnika.

Selo Sopotnica predstavlja idealnu bazu za istraživanje okoline. Nalazi se na istoimenoj reci, za koju se veruje da je dobila ime po sopotu, zvuku koji voda proizvodi slivajući se niz brežuljke i krčeći sebi put nadole. Sve zanimljivosti nalaze se u neposrednoj blizini sela i lako su dostupne peške, tokom lagane šetnje.

Šta videti u Sopotnici?

Prijepolje je samo po sebi interesantan gradić, koji svakako zavređuje bar nekoliko sati obilaska. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se manastir Mileševa.

Malo dalje od manastira nalazi se selo Hisardžik, sa starom kamenom džamijom i ostacima tvrđave iz 13. veka, koja dominira okolinom sa vrha visokog brda.

U samom mestu Sopotnica najveća atrakcija su vodopadi, na koje ćete neprestano nailaziti tokom šetnji kroz okolne bukove šume. Tu je i više starih vodenica, koje su nekada služile kao mlinovi.

Ljubitelji planinarenja mogu da se okušaju u osvajanju najvišeg vrha Jadovnika, koji se zove Katunić i visok je 1.733. metra, a za one avanturistički nastrojene tu je kanjon reke Mileševke, kao i mogućnost splavarenja Limom.

Padine Jadovnika prošarane su brojnim planinarskim stazama različitih nagiba i dužina, tako da lako možete pronaći šetnju skrojenu prema svojoj vlastitoj kondiciji, potrebama i interesovanjima.

Hrana u Sopotnici

Jedna od nesumnjivih atrakcija boravka na selu jeste i zdrava, ukusna i obilna hrana. Ovi krajevi poznati su po siru i kajmaku, vrućim pogačama i odličnim jabukama kruškama, od kojih se pravi rakija. Sve ovo možete kupiti u pomenutim seoskim domaćinstvima, po veoma pristupačnim cenama – kompletan doručak košta 250, a ručak i večera po 300 dinara.

U standardnu ponudu uključene su pite sa sirom i kajmakom, krompir čorba, kačamak, pasulj s mesom, gulaš i brojna druga domaća jela.

Za turiste iz Beograda

Slapovi Sopotnice se nalaze na 300km od Beograda i na 20km od Prijepolja. Nakon Prijepolja, na putu ka Crnoj Gori, nakon nekoliko kilometara sa leve strane puta stoji tabla koja pokazuje skretanje ka Sopotnici.

Drugi način da produžite putem koji vodi ka Podgorici i nakon nekoliko kilometara skrenete kod mesta Lučice. Ako niste pošli sopstvenim automobilom, iz Prijepolja imate lokalni autobus do Sopotnice, a možete da krenete i taksijem.
 

Kroz ovaj kraj prolazi magistralni put Beograd~Podgorica, kao i železnička pruga Beograd~Bar. Što znači da se može stići i vozom i autobusom, tako da svakodnevno iz Beograda imaju polasci vozova i autobusa do Prijepolja i to više puta dnevno. Za polaske autobusa pozovite autobusku stanicu u Beogradu na broj telefona +381 11 2636 299, a broj železničke stanice na broj telefona +381 360 299. Kada budete u Prijepolju, za polaske utobusa nazad ka Beogradu pozovite autobusku stanicu u Prijepolju na broj telefona +381 33 240 85, a broj železničke stanice na broj +381 33 712 094.

Google lokacija

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.