Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.

Džamiju je 1572. godine sagradio je Ibrahim–paša, sin hercegovačkog subaše. Tokom istorije, džamija je u nekoliko navrata rušena, a jedno od najtežih stradanja doživela je 1737. godine, tokom ugarsko-turskog rata, kada je uništena i arhiva i biblioteka džamije, kao i kamena ploča sa hronogramom na kojem je pisalo i ime ktitora i godina izgradnje džamije. Zahvaljujući donatorstvu poznate Baki-hanume, oko 1880. godine, džamija je obnovljena i u značajnoj meri dograđena.

Groblje – mezarje pored džamije je posebno značajno i obiluje starim i bogato izrađenim nišanima od sige, kamena i mermera.

Postoje: ulemanski, derviški, aginski, hadžijski, pašinski, trgovački, momački, devojački i drugi.

Pored džamije su i mezari graditelja džamije – Ibrahim paše i njegove sestre Kajdafe. Nišani na njihovim mezarima, najstariji su očuvani nišani na teritoriji Prijepolja. Na mezaru Kajdafe stoji natpis „Kajdafa, kći Iskenderova, godina 1048” (hidžretska, odnosno 1638. godina).

U uglu džamije uzidan je sunčani sat „eltifa” u položaju istok – zapad, koji je ujedno i jedini autentičan predmet iz vremena gradnje džamije.

UPOZNAJTE PRIJEPOLJE

Dobrodošli nazad!

Ukoliko već imate nalog prijavite se ispod

Resetujte vasu lozinku

Molimo unesti vase korisnicko ime ili email adresu da biste resetovali lozinku.

X