Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji i predstavljaju utočište za mnoge retke i stare vrste flore i faune koje su ovde živele milionima godina.

Prirodni Rezervat Kanjona reke Mileševke čine nekoliko krečnjačkih klisura između južnih padina Zlatara i Jadovnika, okruženih beskrajnim šumama i pašnjacima, na nadmorskoj visini između 600 m i 1400 metara, obuhvatajući površinu od 297 hektara…

Kanjon Mileševke je dug 24 km i počinje kod sela Milošev do, na starom putu od Prijepolja prema Sjenici i završava u blizini manastira Mileševe i srednjovekovnog utvrđenja Mileševac – Hisardžik. Izgradnjom novog asfaltnog puta preko Nove Varoši, čitavo područje oko Mileševke je ostalo izolovano i predstavlja pravi izazov ljubiteljima očuvane prirode i divljine.

Posebno obeležje i prirodnu odliku kanjona reke Mileševke čine divljina, surovost, vrletnost, nepristupačnost, dubina ponora mestimično i preko 300 metara, jer se strane gotovo vertikalno spuštaju prema rečnom dnu. Juni je mesec sa najviše padavina, prosečno 100 mm, a godišnji prosek je 800 mm. Snežni pokrivač debljine 10 cm zadržava se 60 dana u području kanjona Mileševke. Nad stenovitim i vrletnim koritom Mileševke uzdiže se stasita i vižljasta reliktna biljka – Pančićeva omorika, koja opsenjuje svojom izdašnošću i ugasitim zelenilom i udahnjuje život planinskog kraja. Pančićeva omorika, tisa, pitomi kesten, orah, crni grab i jela su samo neke od 317 biljnih vrsta još nedovoljno istražene klisure Mileševke. Na području strmih stena kanjona Mileševke žive medved, vuk, divokoza i druge retke životinjske vrste Evrope. U prekrasnim i divljim klisurama Mileševke se do pre jedne decenije mogao sresti starešina supova, jedan od najvećih ptica grabljivica na svetu. Ova jedinstvena i u svetu retka ptica, težine 13 kg i rasponom krila od 3 metra, predstavlja “evropskog kondora”. Rezervat reke Mileševke dužine 7 km danas predstavlja carstvo ptica grabljivica. Do sada je u kanjonu Mileševke zabeleženo 19 dnevnih i 9 noćnih vrsta, zajedno sa klisurom reke Uvac, koja se nalazi u neposrednoj blizini. U kanjonu Mileševke se gnezde beloglavi sup, patuljasta sova, uralska sova, patuljasti orao, kraški i sivi soko, vrste koje se retko gde mogu videti u Srbiji.

Kroz rezervat Kanjona reke Mileševke prolazi planinarska staza koja počinje ispod poslednjeg tunela napuštene trase puta. Staza u dužini od 5 km prolazi živopisnim delom klisure, sa mogućnošću na tri mesta da se siđe do reke.

Posle Ravništa, staza nastavlja Međanskom rekom do sela Pocrkvine, odakle se nastavlja 4 km napuštenom trasom puta do sela Aljinovići, na putu Nova Varoš – Sjenica. Iako je nedavno uređena, pešačka staza kroz kanjon Mileševke se ne održava redovno i obeležja nisu dovoljno uočljiva, te je nikako ne preporučujemo deci i onima koji se plaše visine.

Sezona poseta rezervatu Kanjona reke Mileševke je od maja do oktobra, uz pratnju profesionalnih lokalnih vodiča. I pored velikog uticaja čoveka na prirodu, rezervat prirode kanjona reke Mileševke je ostao skoro netaknut do današnjih dana…. Kanjon reke Mileševke je raj za hrabre…

Izvor: UG Jadovnik

UPOZNAJTE PRIJEPOLJE

Dobrodošli nazad!

Ukoliko već imate nalog prijavite se ispod

Kreiraj novi nalog!

Popunite polja ispod za registraciju

Resetujte vasu lozinku

Molimo unesti vase korisnicko ime ili email adresu da biste resetovali lozinku.