DECA BEŽALA SA ČASOVA, RODITELJI PLATILI 5.000 Prve kazne zbog neopravdanih izostanaka, moguć čak i ZATVOR

Roditelji dvoje osnovaca iz Pančeva platili su kaznu od 5.000 dinara zato što su im deca pobegla sa časova u školi. Ovo je prvi slučaj primene novog zakona o obrazovanju, koji predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave, saznaje „Informer“ u Prekršajnom sudu u ovom gradu.

 
Sud u Pančevu, inače, podneo je od donošenja zakona ukupno 88 ovakvih prijava protiv roditelja nesavesnih đaka, a pored dva slučaja u kojima su presuđene novčane kazne, izrečeno je i 10 opomena, dok su ostali postupci u toku ili su obustavljeni.Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je Pančevo prvi grad u kom se primenjuju kaznene odredbe novog Zakona o obrazovanju i da će se od Nove godine one primenjivati u svim školama u Srbiji.

PRVO OPOMENA, PA ONDA I KAZNA

Najpre se izriče opomena, a ako učenik i dalje nastavi da bez opravdanja izostaje sa časova, onda se roditelji kažnjavaju novčano. Upravo to se desilo i u ova dva slučaja.

Ministar prosvete Mladen Šarčević

Foto: z. lončarević / RAS SrbijaMinistar prosvete Mladen Šarčević

– Kada imate loš sistem, morate da idete redom, da čistite i sređujete i uvodite nova pravila. Zato smo odlučili da novi zakon primenjujemo postepeno, zajedno sa lokalnim samoupravama – kaže Šarčević.

KAZNA OD 5.000 DO 100.000 DINARA

Portparolka Prekršajnog suda u Pančevu Sandra Medaković objasnila je kako izgleda postupak protiv roditelja čija deca izostanu sa časova:

– Ukoliko roditelj ne izmiri ove obaveze, preti mu kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada tekućeg računa – kaže Sandra Medaković.

Telegraf

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni Đoković se povukao sa turnira u Abu Dabiju

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.