Aleksandar Vučić preuzima kompletne finansije

Socijalistička partija Srbije neće dobiti nijedan resor Mlađana Dinkića, lidera Ujedinjenih regiona Srbije. Kako saznaje “Blic”, ministarstva finansija i privrede u konačnoj podeli karata pripašće Srpskoj naprednoj stranci, dok će socijalisti najverovatnije morati da se zadovolje resorom regionalnog razvoja i lokalne samouprave koji je vodila Verica Kalanović.

Lideri SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić narednih dana počeće razgovore o raspodeli, zameni i spajanju resora, dok će personalna rešenja za ministarske pozicije uslediti nešto kasnije. Kako saznaje “Blic”, Dačić je nameravao da od Vučića zatraži da Ministarstvo finansija preuzme neko iz SPS, ali je od toga odustao posle signala koji su stigli iz redova naprednjaka.

– Nema šanse da SPS dobije finansije. Ne želimo da od tog ministarstva naprave novo “Dunav osiguranje”, “Srbijagas” ili “Puteve Srbije” – kaže sagovornik “Blica” iz SNS, aludirajući na visoke gubitke u tim preduzećima.

Kako saznajemo, naprednjaci će insistirati i na resoru privrede, čime će preuzeti potpunu kontrolu nad srpskom ekonomijom. Naš izvor kaže da se ide ka tome da u bar jednom od ta dva ministarstva sedi ili stranac ili nestranački stručnjak.
 

Bajatović ostaje u “Srbijagasu”
Iako su naprednjaci često iznosili zamerke na rad Dušana Bajatovića, direktora “Srbijagasa” i potpredsednika SPS, njegova pozicija nije ugrožena. Kako kaže izvor “Blica”, njegova smena “ne bi smela da bude tema razgovora”.
– Rusi insistiraju na tome da on ostane direktor, sve dok ne bude završen projekat Južni tok. To je praktično državni interes – navodi naš sagovornik.
Bez fotelje mogao bi da ostane Dragoljub Simonović, direktor “Železnica Srbije”, Marko Ćulibrk, prvi čovek kompanije “Dunav osiguranje”, a očekuje se da će posle konkursa biti izabran novi direktor JP “Putevi Srbije”, koje u prethodnih šest godina vodi Zoran Drobnjak.

Da postoje razgovori sa ekspertima van Srbije, potvrdio je i sam Vučić. On je juče izjavio da će se tokom narednih dana intenzivirati razgovori sa stručnjacima iz inostranstva, a sve u cilju “jake, moćne i snažnije Srbije”.
 

– Očekujem da će interese Srbije zastupati i oni koji možda nisu građani Srbije. Ovde se po pravilu sve unapred kritikuje i takve barijere moraju se probiti. Potrudićemo se da u Vladi budu što stručniji ljudi, jer Srbija mora da rešava nagomilane probleme, pre svega ekonomske, i da najzad u potpunosti uspostavi sistem vladavine prava – rekao je Vučić i dodao da će imena novih ministara biti poznata možda već za nekoliko dana.
 

Izvor “Blica” iz vladajuće koalicije navodi da će socijalisti najverovatnije dobiti Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, dok je i dalje neizvesno šta će biti od kabineta Suzane Grubješić, potpredsednice Vlade za evrointegracije.

Iako je najavljivano da će resor rudarstva najverovatnije biti pripojen energetici, male su verovatnoće da se to dogodi, budući da je Milan Bačević preživeo rekonstrukciju. O tome, međutim, tek treba da se razgovara.
 

Kako saznajemo, nije isključeno da naprednjaci prepuste resor kulture socijalistima, koji već imaju pripremljeno rešenje za tu poziciju. Ukoliko se to dogodi, moguće je da će u ministarsku fotelju sesti režiser Srđan Dragojević, koji je član SPS, ili Miroslav Mogorović, filmski producent i član Nacionalnog saveta za kulturu. Ako to ministarstvo ipak ostane u rukama SNS, u igri za prvog čoveka tog resora je Zoran Avramović, trenutno državni sekretar u Ministarstvu kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.