Pozovite nas

Bajden: Prilika bez premca za građane

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Bajden: Prilika bez premca za građane

sreda, 03. jul 2013, 11:21 – 11:40

Beograd i Priština, su kroz dijalog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, postigli istorijski sporazum o normalizaciji odnosa i dali svojim građanima „priliku bez premca“, ocenio potpredsednik SAD Džozef Bajden. U autorskom tekstu za „Fajnenšel tajms“ Bajden upozorio da naredni koraci neće biti jednostavni.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden ocenio je da su Beograd i Priština, kroz dijalog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, postigli istorijski sporazum o normalizaciji odnosa i dali svojim građanima „prilika bez premca“, ali je upozorio da naredni koraci neće biti jednostavni.

Bajden.jpg

„Srbija i Kosovo bili su zarobljeni u dubokoj i ogorčenoj borbi sve do sada. Kroz dijalog, saradnju ali i bolne kompromise, premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači postigli su istorijski sporazum o normalizaciji odnosa“, napisao je Bajden u autorskom tekstu u londonskom dnevniku Fajnenšel tajms.

„Naredni koraci neće biti jednostavni, ali ovi lideri svojim su građanima dali priliku bez premca da izgrade budućnost na temelju poštovanja prava, zajedničkog prosperiteta i mirne koegzistencije“, ocenio je Bajden.

On je pohvalio napore Zagreba koji su završili ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, a u posebnom osvrtu na stanje u BiH poručuje da „narod zaslužuje bolje“.

Uspeh Hrvatske, prema njegovim rečima, svedoči o hrabrosti njenih građana i lidera, koji su prevazišli izazove ultranacionalizma i ozlojeđenosti.

„Ostavljanje prošlosti iza sebe znači svakodnevnu borbu. Hrvati su, iz dana u dan, nastavljali da veruju u ambicioznu viziju i grade demokratske institucije, što im je otvorilo vrata NATO, a sada i EU“, naveo je Bajden u tekstu.

Američki potpredsednik je ocenio da novo proširenje EU daje priliku i susedima Hrvatske jer bi granice Unije, s vremenom, trebalo da ujedine zemlje jugoistočne Evrope, a ne da ih razdvajaju.

„Ali, susedi Hrvatske moraju da donesu neke teške odluke koje će utreti njihov put ka Evropi. U interesu je SAD, Hrvatske i ostatka Evrope da oni u tome uspeju“, naveo je Bajden.

Ujedinjena Evropa bolja od podele

Evrointegracija, prema njegovim rečima, obezbeđuje ne samo da se ne ponove sukobi iz prošlosti, već garantuje mir i slobodu, a ujedinjena Evropa je, čak i u ovim teškim vremenima, bolja opcija od podele i nestabilnosti.

„Proteklih meseci sam se sastao s nekoliko lidera sa zapadnog Balkana. Uveren sam da, ukoliko donesu ispravne odluke, svaki sused Hrvatske može da stigne tamo (u EU)“, dodao je Bajden.

On je, takođe, ocenio da Crna Gora i Albanija napreduju na putu ka EU, da Makedonija mora da nastavi da sprovodi reforme, otklanja problem međuetničkih sukoba i, zajedno s Grčkom, smogne hrabrosti za pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja za svoje ime.

Bajden je ukazao na to da „ima još nekih koji su zapeli na etničkim žalopojkama, ličnim sukobima i pristupu koji ne donosi nikakvog napretka“.

„Pre četiri godine bio sam u Sarajevu. U Parlamentu sam rekao političarima i zvaničnicima da su vrata otvorena i za BiH da postane sastavni deo Evrope te da SAD želi da im pomognu u tome. Da bi se to desilo, bio je potreban dogovor o eliminisanju iz Ustava BiH diskriminacije manjina i odluka o registrovanju vojne imovine. Ništa od toga se nije desilo. Narod Bosne zaslužuje bolje“, podvukao je Bajden.

Navodeći da nijedna zemlja ne može u potpunosti da ostavi za sobom svoju istoriju niti da zaboravi tragedije, niti to treba da učini, Bajden je poručio da na prvo mesto treba staviti budućnost i delovati radi dobrobiti generacija koje dolaze.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×