Bilt: Okvirni rok za pregovore

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Bilt: Okvirni rok za pregovore

utorak, 25. jun 2013, 10:15 – 11:50

Šefovi diplomatija EU danas i zvanično raspravljaju o Srbiji. Nadam se da ćemo biti u stanju da damo „zeleno svetlo“ za početak pregovora, ali ne treba očekivati da ministri odrede tačan datum, već okvirni rok, koji će naravno biti ove godine, rekao uoči sastanka Karl Bilt. U nacrtu zaključaka kao vreme za otpočinjanje pregovora pomenut je decembar ove godine.

11.35 – Savet ministar EU počeo raspravu o pokretanju pregovora o prijemu Srbije u EU i o sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom.  

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU danas i zvanično razgovaraju o Srbiji, a predviđeno je da već do podne usvoje zaključke koji bi tri dana kasnije trebalo da budu usvojeni i na briselskom samitu. Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je uoči današnjeg sastanka da se nada da će Srbiji biti dato zeleno svetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU, ali da ne treba očekivati da šefovi diplomatija odrede datum, već okvirni rok za pregovore.

Luxeburg.jpg

Srpski premijer Ivica Dačić smatra da ne postoji nijedan opravdan razlog za odlaganje donošenja odluke o početku pregovora Srbije sa EU i da niko ne treba da sumnja u njenu opredeljenost da realizuje ono što je s Prištinom dogovoreno u Briselu.

„Nama nova prolazna vremena nisu neophodna, to ne bi bilo pravedno“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu i poručio da je Srbija iskren partner i da bi odluka o datumu početka pregovora sa EU trebalo da bude dalji podsticaj za implementaciju briselskog sporazuma.

Kaže da za Srbiju nije prihvatljivo da čeka još šest meseci i novo odlučivanje EU, jer bi to značilo šest meseci novih teškoća koje već postoje u primeni briselskog sporazuma.

„Nadam se da ćemo biti u stanju da damo ‘zeleno svetlo’ Srbiji i Kosovu. Mislim da je važno da se to uradi kako bi se dve strane ohrabrile da nastave sa primenom (briselskog sporazuma)“, rekao je Bilt uoči početka sastanka na kome će šefovi diplomatije 27 zemalja zvanično razgovarati o Srbiji i dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju.

„Mislim da nećete čuti datum, već okvirno vreme o tome šta će se dešavati i to će naravno biti ove godine“, rekao Bilt novinarima. Ponovio je da je od ključnog značaja primena briselskog sporazuma, kao i da je svestan da će za to biti potrebno vreme i da postoje mučni detalji koji treba da budu rešeni.

„Sve dok postoji snažna politička volja i odlučnost Beograda i Prištine to će se desiti“, rekao je šef švedske diplomatije“.

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele ocenio je uoči sednice da je potrebno da Unija ove nedelje da pozitivan odgovor na napore koje su preduzeli Beograd i Priština u normalizaciji odnosa.

„Danas ćemo još jednom intenzivno razmatrati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Napori koje su preduzeli Srbija i Kosova su za svaku pohvalu“, istakao je Vestervele u izjavi novinarima.

Prema njegovim rečima, praktične mere koje su preduzete pokazuju da je stvarno usledila primena sporazuma.

„Bilo bi korisno da Evropa ove nedelja da pozitivni odgovor na te napore. Danas ćemo razmotriti ovo pitanje u krugu ministara inostranih poslova“, ukazao je Vestervele.

Podsetio da s tim u vezi ove nedelje i nemački Bundestag donosi odluku tako da su rezultati razmatranja u EU vezana i za berlinsku odluku.

Vestrevele je podvukao da se poslednja odluka donosi na Savetu šefova država i vlada EU.

Aselborn: Početak pregovora ove godine 

Šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn je, takođe, ocenio da bi trebalo doneti odluku o datumu za početak pristupnih pregovora sa Srbijom i pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom. Aselborn je uveren da će se na kraju datuma stajati brojka „13“.

I Aselborn smatra da je bitno da se sada ispoštuju napori Beograda i Prištine i da je dobar trenutak, u interesu građana Kosova i Srbije da se donese odluka o datumu.

U nacrtu zaključaka u koji je RTS juče imao uvid, navodi se da Savet ministara preporučuje da pregovori sa Srbijom počnu najkasnije u decembru i poziva Evropsku komisiju da bez odlaganja izradi pregovarački okvir za te pregovore.

Šefovi diplomatija EU diskutovaće danas i o izveštaju o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo visoke predstavnice Unije za spoljne poslove Ketrin Ešton, a predviđeno je usvajanje zaključaka koji bi tri dana kasnije trebalo da budu usvojeni i na briselskom samitu. 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je da su Beograd i Priština postigli napredak u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa.

„Zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom uputila sam pismo članicama Unije o ‘napretku u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa Srbije i Kosova'“, podsetila je Ketrin Ešton, govoreći na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

„Naročito sam se usredsredila na dva aspekta napretka – prvo na nepovratnost tog procesa i kvalitativno poboljšanje odnosa“, koje se, kako je navela, odnosi na razmenu oficira za vezu i nastavak rada na sprovođenju briselskog sporazuma.

Savet za spoljne poslove EU juče se sastao na nivou ministara inostranih poslova, pod vođstvom Eštonove, na kome bi trebalo da bude doneta odluka o otvaranju novog poglavlja o regionalnim politikama.

Eštonova i File uputili su u petak zajedničko pismo članicama EU, u kome traže „jasnu pozitivnu odluku“ o otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×