Brisel, još nekoliko koraka

petak, 14. jun 2013, 19:30 – 21:38

Većina zemalja članica EU i Evropska komisija zalažu se da pregovori sa Beogradom počnu u oktobru, dok je Nemačka za jaunar, saznaje RTS u Briselu. Eštonova pre izveštaja očekuje uverljivije argumente da se briselski sporazum zaista primenjuje.

Još uvek je nejasno kako će biti formulisana odluka lidera Evropske unije o početku pregovora o pridruživanju sa Srbijom. Prema izvorima RTS-a, Evropski savet će doneti odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom, ali je neizvesno da li će odluka sadržati datum prve međuvladine konferencije Srbije i EU. Kao moguće opcije pominju se oktobar ove ili januar sledeće godine.

Evropski savet je u tri od četiri prethodne odluke o otvaranju pregovora, za Hrvatsku, Tursku i Crnu Goru odredio i datum uz određene uslove koje zemlja treba u međuvremenu da ispuni.

U slučaju Islanda, odlučeno je o otvaranju pregovora bez spominjanja datuma, ali su pregovori ipak počeli samo mesec dana kasnije.

Do tada je ostalo još nekoliko koraka. Uoči ministarskog sastanka, Ketrin Ešton i Štefan File će uputiti pismo ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU.

„Visoka predstavnica Ketrin Ešton i komesar Štefan File će obavestiti zemlje članice o napretku u primeni, koji je Srbija učinila od postizanja istorijskog sporazuma sa Prištinom u aprilu, do danas“, objašnjava portparol Evropske komisije Peter Stano.

Pre izveštaja Eštonove i Filea, prema nezvaničnim najavama, 20. juna će se ponovo sastati premijeri Dačić i Tači u Briselu. Cilj sastanka je otklanjanje zastoja u primeni sporazuma i rešenje pitanja energetike i telekomunikacija.

Evropski izvori ističu da Ketrin Ešton pre izveštaja očekuje uverljivije argumente da se sporazum zaista primenjuje.

Evropski ministri bi 25. juna na sastanku u Luksemburgu trebalo da pripreme tekst odluke lidera. Još uvek je nejasno da li će odluka sardžati precizan datum kada će biti održana i prva međuvladina konferencija između Srbije i EU, što se smatra početkom direktnih pregovora.

Većina zemalja i Evropska komisija zalažu se da to bude u oktobru, ali nemačka vlada je bliže stavu da pregovori počnu u januaru, kako bi se u dužem roku pratila primena sporazuma Beograda i Prištine.

„U svakom slučaju, zemlje članice će odlučiti o preporuci za otvaranje pregovora sa Srbijom. Mogući su različiti scenariji, ali nadamo se odluci koja znači da pregovori počnu. Kada i kako, to ostaje u rukama zemalja članica“, kaže Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.