Čeku: Srbija da preduzme prvi korak u primeni sporazuma

Kosovski ministar bezbednosnih snaga Agim Čeku izjavio je danas da će najveći problem u primeni briselskog sporazuma biti da Srbija, kako je naveo, ugasi administrativne i sigurnosne institucije koje ima na Kosovu i da to ljudi na severu prihvate.

– Lopta je kod Srbije, ona treba da preduzme prvi korak u pravcu poštovanja dogovora. Onda ćemo mi početi da integrišemo te ljude u naš ustav, a to je da imamo izbore po našem zakonu. Kritičan je sami početak, odnosno taj prvi korak da Srbija izađe iz Kosova – kazao je Čeku.

 

On je podgoričkoj „Pobjedi“ rekao da veruje da Srbija više neće bojkotovati Kosovo na regionalnim skupovima i u međunarodnim institucijama.
 

– Verujem da možemo sedeti za istim stolom. Mislim da smo svi naučili lekciju iz Ohrida. Mi smo sad zavisni od međunarodne zajednice. Svi idemo prema Evropi, svi smo je prihvatili kao zajednicu kojoj težimo. Ona ima pravila igre i kriterijume koje moramo da ispunimo jedni i drugi, tako da se moramo ponašati u tom pravcu – naveo je Čeku.
 

Upitan kako komentariše to što pet država članica Evropske unije još uvek nije priznalo nezavisnost Kosova, on tvrdi da će se to uskoro promeniti.
 

– Mislim da će posle briselskog sporazuma, pogotovo nakon što počne da se implementira, puno država promeniti mišljenje i da ćemo imati veći broj država koje će priznati Kosovo, uključujući neke od tih pet zemalja. Briselski sporazum je pozitivna poruka da možemo da sarađujemo, da se ne očekuju tenzije. Time se stvaraju dobri uslovi za priznavanje Kosova – smatra Čeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.