Crna Gora: LP zamrzla koaliciju sa DPS-om

Glavni odbor crnogorske Liberalne partije (LP) odlučio je danas da zamrzne koaliciju s Demokratskom partijom socijalista (DPS) na državnom nivou do 14. septembra zbog, kako je saopšteno, neslaganja u vezi s ekonomskom politikom i nepoštovanja koalicionog sporazuma.

Odluku je podržalo 18 članova Glavnog odbora, dok je 10 bilo protiv.

 

O daljem statusu u vlasti ta partije će se izjasniti najdalje do 14. septembra, za kada je zakazana izborna konferencija, na kojoj će se birati novo rukovodstvo.

 

Predsednik LP-a Andrija Popović rekao je da je Glavni odbor stranke doneo takvu odluku jer DPS nije ispoštovao koalicioni sporazum, odnosno njihovi kadrovi nisu dobili gotovo nikakve funkcije. Iako je, kako navodi Popović, bilo dogovoreno da članovi te stranke dobiju 13 funkcija, dobili su svega tri.

 

On je rekao i da se LP sa DPS-om ne slaže oko nekih ekonomskih pitanja kao što je pitanje Kombinata aluminijuma, oko Zakona o socijalnoj i dečijoj zaštiti, kao i da su bili protiv odluke da se poveća porez na dodatu vrednost sa 17 na 19 odsto.

 

Analitičari u prvim reakcijama ocenjuju da se radi o simboličkom potezu, kojim liberali pokušavaju DPS-u da pošalju poruku da su nezadovoljni dosadašnjim odnosom.

 

Koalicije na lokalnom nivou u Podgorici, Nikšiću, Budvi i Kotoru za sada, kako je saopšteno na sednici Glavnog odbora, dobro funkcionišsu, tako da o njihovom raskidanju nije raspravljano.

 

LP je na prethodnim parlamentarnim izborima nastupila u koaliciji sa DPS-om i Socijaldemokrtaskom partijom, kao i partijama manjinskih naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.