Dačić: Dinkićev zahtev bio megalomanski

Dačić: Dinkićev zahtev bio megalomanski

Tanjug | 01. 09. 2013. – 22:08h izmena vesti 23:13h
| Foto: Reuters | Komentara: 0

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je važno da se napravi iskorak u oblasti ekonomije o čemu, kako je istakao, nije mogao da se dogovori sa dosadašnjim ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem

– Moj predlog je bio da u oblasti finansija i privrede dođe do promena. Nisam mogao da se dogovorim sa Dinkićem oko toga koju bi drugu funkciju obavljao, jer sam procenio da je njegov zahtev megalomanski – rekao je Dačić.

On je pojasnio da je Dinkić tražio da bude potpredsednik vlade zadužen za investicije, da rukovodi SIEPOM, kao i da bude ministar saobraćaja, infrastrukture, turizma, telekomunikacija, i informatičkog društva.

– To mu nije obećano na sastanku Vučića i mene. Niko mu to nije obećao i to je apsolutno nemoguće. Moguće je kada osvoji 10, 15, 20 odsto – rekao je Dačić.

 

Kao bitne momente rekonstrukcije, premijer je istakao činjenicu da više od polovine predloženih kandidata nisu stranačke ličnosti, ali i to da je SNS „kao najveća, a time i najvažnija stranka u koaliciji, dobila veći prostor u Vladi Srbije“.

Na pitanje kako komentariše izjave da temeljne rekonstrukcije vlade neće biti dok vicepremijer Aleksandar Vučić ne postane premijer, Dačić je odgovorio da je o tome razgovarao sa Vučićem i da se slaže sa njegovom izjavom da neće biti premijer bez izbora, kojih u ovom trenutku ne treba da bude.

– Nije dobro da predstavnici i moje i njegove stranke preko medija govore u moje i njegovo ime jer za tim nema nikakave potrebe. Ta je tema završena, sa tog aspekta to je stvar Vučićeva i moja i to pitanje u ovom trenutku stvarno nije prioritetno, jer ako mi sada želimo izbore jasno je da je to u ovom trenutku nemoguće izvesti, a da ne bude na uštrb važnih poslova koje moramo da završimo – naglasio je Dačić.

 

Poznata Mrkonjićeva posvećenost poslu

Premijer je istakao da je ideja kod kandidovanja novih ministara saobraćaja i prosvete bila da se na ta mesta dovedu eksperti i da vicepremijer Aleksandar Vučić nije tražio ostavku Milutina Mrkonjića, a poručio je da će ko god da je izabran brzo biti smenjen, ako ne bude radio kako treba.
Dačić je ponovio da je Mrkonjić sam ponudio da na njegovo mesto dođe neko drugi, a tako i Žarko Obradović, imajući u vidu na kampanju koja s protiv njega vodila.
– Naravno da Vučić nije tražio njihovu ostavku. Neće on tražiti ostavku ministra koji dolaze iz drugih stranaka zbog stranačke korektnosti, a isto ni ja – rekao je Dačić, ističući da je javnost bila nezadovoljna radom ta dva ministra.
On je objasnio da je poznata posvećenost poslu Mrkonjića i da će njegovo znanje biti potrebno na drugom mestu, što se odnosi i na Obradovića.
Premijer je naveo da ne treba očekivati da će kandidat za ministra saobraćaja Aleksandar Antić čarobnim štapićem završiti koridore, već da se tu radi o tome da treba da postoji veća koordinacija između različitih državnih organa koje će obaviti taj posao. Dačić je naveo da je Antić bio „primamljiv kao predlog“, objasnivši da su zajedno učestvovali u mnogim realizovanim projektima.
Za kandidata za ministra prosvete Tomislava Jovanovića, Dačić je kazao da je hteo čoveka koji nije partijski angažovan, navodeći da Jovanović nije član SPS već 13 godina.
Na konstataciju da je Jovanović u jednom od medija rekao da ga je predložio privatni univerzitet „Megatrend, Dačić je naveo da je kandidata za ministra pitao o tome i poručio da, ako ga je predložio taj univerzitet, odmah da se povuče.
– Ja sam ga predložio na osnovu njegovog kvaliteta – rekao je Dačić.
On je dodao da kada je bilo reči o kulturi i sportu imao u vidu da to mora da bude nestranačka ličnost i da je i u stranci zbog toga imao problema, jer su na to gledali kao partijski plen.


Izbori kad se SPS i SNS dogovore, ili posvađaju

 

Premijer je takođe rekao da će izbori u Srbiji biti kada se o tome dogovore Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka ili kada se posvađaju.Dačić je, emisiji „Utisak nedelje“ na Televiziji B92, rekao da Vlada Srbije nije formirana da bi bila prelazno rešenje do narednih izbora, čije održavanje zavisi samo od volje vladajuće većine.

– Opozicija ne može da zove na izbore jer nema parlamentarnu većinu, niti to može da uradi na ulici, jer nema taj politički kapacitet. Ova vlada ima ubedljivu većinu u Skupštini, ali i u biračkom telu. Izbori će biti onda kada se SNS i SPS o tome dogovore ili posvađaju – istakao je Dačić.

Prema njegovim rečimam, rekonstrukcija vlade sprovedena jer se došlo „do kraja jednog teškog početka, a to je dobijanje datuma i otvaranje pregovora“.
– Sada moramo da idemo dalje. Sada smo ponovo ostali sami u smislu svojih slabosti ili prednosti koje imamo. Sve će sada zavisiti od nas, našeg pregovaračkog tima i naših sposobnosti – rekao je Dačić.

On je dodao da je to razlog zašto je potrebno organizovati društvo i uključiti sve kapacitete kako bi se sproveo reformski proces, koji neće imati svrhu da vladajuća struktura preraspoređuje partijske kadrove, već da se vidi u kojoj oblasti može da se napravi određeni iskorak.

 

Protiv ideologiziranja eksperata

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da kandidat za ministra finansija Lazar Krstić ima njegovu podršku, ali i naglasio da građani Srbije ne treba da ideologiziraju eksperte i da ih smatraju nadljudima.
Dačić je rekao da ne treba zaboraviti na šta se mislilo kada se govorilo o ekspertima prethodnih 10 godina i na koju stranku se mislilo.
– Imali smo situaciju da smo imali eksperte koji su postali stranka, i oni su eksperti kada dođu na vlast, a onda su autonomni i više niko ne može da ih smeni, a pritom nisu imali nikakve rezutalte. Hteo sam da napravim distancu od načina, koji je u prethodnom periodu možda bio ideologiziranje, da su to neki nadljudi koji će rešiti sve probleme koje drugi ne mogu da reše – objasnio je on.
Prema njegovim rečima, u vladi ne treba da bude neko ko nije ekspert za svoju oblast, ali da se danas stiče utisak da sve što je partijsko, da je to bljutavo.
– Hajde onda da ukinemo partije, ali koji ćemo onda sistem imati? – upitao je Dačić, rekavši da bolji od demokratije nije izmišljen.
On je kazao da je sa kandidatom za ministra finansija Lazarom Krstićem razgovarao i da smatra da je on „mlad čovek koji može dosta da uradi“.
Premijer je rekao rekao da se plaši da se kandidati za ministre ne predomisle kada vide kako ih blate.
– Mislim da je ovo veliki izazov za sve te ljude. Ja sam u Skupštini rekao, kada sam čuo šta sve oni morau da preživljavaju kada ih biraju, a ne smeju ništa da kažu, prosto se čudim kako su neki uopšte prihvatili to. Plašim se da se neko od njih ne predomisli. Svima sam rekao slavljenje vaše će da traje nekoliko dana. Takav smo mi narod, jer koga god da postavimo, njega ćemo blatiti u narednom periodu – rekao je Dačić.

  

Na izbore na KiM samo ako su statusno neutralni

Premijer je takođe rekao da je održavanje izbora na Kosovu i Metohiji prihvatljivo samo ako su statusno neutralni, i da je Beograd zainteresovan da Srbi učestvuju na izborima, ali da izgleda da prištinska strana nije za to mnogo zainteresovana.

Dačić je objasnio da Beograd insistira da Srbi imaju predstavnika u Centralnoj izbornoj komisiji, što do sad nije bio slučaj, da izborni materijal bude statusno neutralan, da nema grba „Republike Kosovo“ na glasačkom listiću i da se time izađe u susret i prijavljivanu Srba za te izbore.

On je naglasio da je za nas neprihvatljivo da se popunjavaju formulari na kojima stoji grb „Republike Kosovo“.

Dačić je istakao da smo zbog kašnjenja za rešavanje tog i drugih problema tražili, ne pomeranje održavanja izbora, već pomeranje roka za prijavu lista, i da očekuje da se u najskorije vreme, u toku dana ili sutra najkasnije, nađe rešenje da se birači registruju.

Premijer je precizirao da je razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice, da je imao razgovore sa zemljama Kvinte i da ima osećaj da su tek u poslednjih nedelju, dve, shvatili ozbiljnost problema.

On je ponovio da kosovska Centralna izborna komisija želi da kroz izborni materijal predstavi državnost.
– Jesmo zainteresovani za izlazak na izbore, ali nismo zadovoljni sa pritiskom međunarodne zajednice na drugu stranu – rekao je Dačić i dodao da izgleda da albanska strana nije mnogo zainteresovana da Srbi izađu na izbore.

Premijer je naveo da iz tih lokalnih izbora proizilazi Zajednica srpskih opština, da je to 10 opština i da je to značajna vlast.

On je rekao da se radi o spirali i da, ako nema lokalnih izbora, onda je i implementacija sporazuma nemoguća, ako nema toga, teško je započeti pregovore sa EU, a sve to izaziva političku pa i regionalnu nestabilnst.
– Ovo je kritičan momenat u procesu rešavanja tog problema – rekao je Dačić.

 

„I nemamo gde da uđemo osim u Uniju“

Da nismo prihvatili briselski sporazum ne bi bile ugrožene samo naše evropske integracije, bio bi ugrožen vitalni biološki opstanak Srbije, ekonomski bi nas svi urušili, istakao je premijer.

Dačić je rekao da je neophodno da se stvori poslovna i ekonomska klima, da se posvetimo ekonomiji.
– Treba nam da nas malo ostave na miru svi i mi sami sebe da ostavimo na miru i posvetimo se ekonomiji, a toga neće biti ako ne idemo ka EU – rekao je Dačić, navodeći da i nemamo gde da uđemo osim u Uniju.
Prema njegovim rečima, sami ne možemo, a neki možda veći prijatelji su daleko.
– Zato je važno bilo u ovoj rekonstrukciji vlade da to bude prioritetno pitanje. Pustite politiku, time ćemo se baviti Vučić i ja, u smislu pregovora i ostalog…i hajde da se usredsredimo na ono od čega se živi – rekao je Dačić i naglasio da je najveće pitanje kod građana nezaposlenost, na koje neko treba da da odgovor.

 

Aranžman sa MMF da, ali bez mešanja u politiku

 

Premijer je izjavio da želi Srbija da napravi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali da ne želi da se MMF meša u politiku Srbije. Dačić je rekao da se MMF protivio tome da Srbija kupi vojne avione, a znali su da će ih kupiti od Ruske federacije.

– MMF je prošli put napisao da se protivi kupovini vojnih aviona, znajući da će Srbija to da kupi od Rusije. Ali me je onda još više zaprepastilo to što je Rusija u svom ugovoru o kreditu sa nama stavila da će 200 miliona dolara biti odobreno posle sklapanja aranžmana sa MMF-om i onda sam sebe pitam ko ovde koga zafrkava – rekao je Dačić.

On je na, kako kaže, to jasno skreno pažnju predsedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu i MMF-u.
– I to je bio naš zajednički stav, Vučića i mene. Sa tog aspekta tu nema nikakve promene našeg stava – istakao je Dačić.

Na konstataciju da je nemoguće da se sklopi aranžman sa MMF-om, a da se ta institucija ne meša u politiku Srbije, Dačić je odgovorio da je to moguće.
– To jeste moguće, jer su to političke teme, a ne ekonomske – zaključio je Dačić.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.