Dačić i Tači se sastaju danas u Briselu, tema i srpska lista

Dačić i Tači se sastaju danas u Briselu, tema i srpska lista

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, sastaće se danas popodne u Briselu kako bi razgovarali o primeni postignutog briselskog sporazuma.

Glavna tema biće lokalni izbori izbori na Kosovu i Metohiji, a kako se očekuje, najviše pažnje biće posvećeno nazivu srpske jedinstvene liste Srbija, kojoj se protivi albanska strana.

Razgovori Dačića i Tačija trebalo bi da u kabinetu visoke predstavnice Ketrin Ešton počnu popodne, a srpskom pregovaračkom timu, kako se očekuje, pridružiće se i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin izjavio je da predstavnici EU sa kojima je razgovarao o nazivu srpske jedinstvene liste nisu imali prigovor na njen naziv, kao što ima Priština, i naglasio da ime liste može da bude promenjeno samo uz saglasnost Srba sa KiM.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izrazio je uverenje da će na današnjem sastanku premijera biti rešeno i pitanje imena jedinstvene „Građanske liste Srbija“, koja je prijavljena za lokalne izbore na Kosovu.

Centralna izborna komisija na Kosovu najavila je da neće prihvatiti to ime, a od te liste, iza koje stoji država Srbija, ne može se odustati, rekao je Drecun i naglasio da je najvažnije da Vlada Srbije snažno motiviše Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na lokalne izbore 3. novembra, što je i preduslov za formiranje Zajednice srpskih opština.
 

Najvažnije je sada smiriti tenzije i motivisati one koji se još dvoume da izađu na izbore, kazao je Drecun i upozorio da će Priština nastojati da oteža delovanje jedinstvene srpske liste, a olakša njoj naklonjene srpske liste, koje pomaže i finansira.

Evropski funkcioner koji je želeo da ostane anoniman rekao je Tanjugu da Vučićev dolazak vide kao nagoveštaj da bi ovaj put moglo doći do značajnog napretka u vezi sa pitanjima struje i telekomunikacija, koja su i posle dve godine razgovora ostala otvorena.

Portparol visoke predstavnice Maja Kocijančić je novinarima rekla da će, pored pitanja struje i telekomunikacija, na dnevnom redu nedeljnih razgovora dominantna tema biti priprema za lokalne izbore na Kosovu.

– Važno je da ovi izbori budu dobro organizovani i da se u njih uključe predstavnici svih zajednica – istakla je ona.

Kocijančić je podsetila da je Ketrin Ešton prekjuče u zvaničnom saopštenju pohvalila obe strane u dijalogu zbog napretka koji je postignut u planiranju izbora.

 

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.