Dačić i Tači se sastaju danas u Briselu, tema i srpska lista

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, sastaće se danas popodne u Briselu kako bi razgovarali o primeni postignutog briselskog sporazuma.

Glavna tema biće lokalni izbori izbori na Kosovu i Metohiji, a kako se očekuje, najviše pažnje biće posvećeno nazivu srpske jedinstvene liste Srbija, kojoj se protivi albanska strana.

Razgovori Dačića i Tačija trebalo bi da u kabinetu visoke predstavnice Ketrin Ešton počnu popodne, a srpskom pregovaračkom timu, kako se očekuje, pridružiće se i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin izjavio je da predstavnici EU sa kojima je razgovarao o nazivu srpske jedinstvene liste nisu imali prigovor na njen naziv, kao što ima Priština, i naglasio da ime liste može da bude promenjeno samo uz saglasnost Srba sa KiM.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izrazio je uverenje da će na današnjem sastanku premijera biti rešeno i pitanje imena jedinstvene „Građanske liste Srbija“, koja je prijavljena za lokalne izbore na Kosovu.

Centralna izborna komisija na Kosovu najavila je da neće prihvatiti to ime, a od te liste, iza koje stoji država Srbija, ne može se odustati, rekao je Drecun i naglasio da je najvažnije da Vlada Srbije snažno motiviše Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na lokalne izbore 3. novembra, što je i preduslov za formiranje Zajednice srpskih opština.
 

Najvažnije je sada smiriti tenzije i motivisati one koji se još dvoume da izađu na izbore, kazao je Drecun i upozorio da će Priština nastojati da oteža delovanje jedinstvene srpske liste, a olakša njoj naklonjene srpske liste, koje pomaže i finansira.

Evropski funkcioner koji je želeo da ostane anoniman rekao je Tanjugu da Vučićev dolazak vide kao nagoveštaj da bi ovaj put moglo doći do značajnog napretka u vezi sa pitanjima struje i telekomunikacija, koja su i posle dve godine razgovora ostala otvorena.

Portparol visoke predstavnice Maja Kocijančić je novinarima rekla da će, pored pitanja struje i telekomunikacija, na dnevnom redu nedeljnih razgovora dominantna tema biti priprema za lokalne izbore na Kosovu.

– Važno je da ovi izbori budu dobro organizovani i da se u njih uključe predstavnici svih zajednica – istakla je ona.

Kocijančić je podsetila da je Ketrin Ešton prekjuče u zvaničnom saopštenju pohvalila obe strane u dijalogu zbog napretka koji je postignut u planiranju izbora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.