Dačić: Na redu pripreme za pregovore

subota, 29. jun 2013, 12:56 – 13:09

Na dnevnom redu su tehnička organizacija i pripreme za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, kaže premijer Ivica Dačić. Vlada će se truditi da ubrza proces i završi ga za četiri, pet godina, naveo Dačić.

Posle odluke Evropskog saveta o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, Vlada će sve snage usmeriti u pregovarački proces, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić i naglasio da će se Vlada truditi da maksimalno ubrza taj proces i završi ga za četiri, pet godina.

Ivica Dacic.jpg

Tim povodom Srbiju će u narednom periodu posetiti predsednik Saveta Evrope Herman van Rompej, evropski komesar za proširenje Štefan File i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

„File će formalno biti taj sa kojim ćemo se družiti i on bi trebalo da dovede sa sobom tehnički tim s kojim bismo razgovarali“, rekao je Dačić.

Bez obzira na to što je odluka mogla da bude koji mesec ranije, otvaranje pregovora bez novih uslova i bez nove sednice Evropskog saveta je od istorijskog značaja i ne može da se poništi, istakao je Dačić.

Premijer je dodao da se Srbija do sada u glavnom bavila pregovorima o Kosovu i Metohiji, a da je sada vreme da se pregovara pod kojim uslovima će zemlja biti članica EU.

Prema njegovim rečima, biće formirani pregovarački timovi za svako od 35 poglavlja o kojima će se pregovarati, kao i jedan centralni tim, i u njima će raditi nekoliko hiljada ljudi.

Dačić je naveo da još nije utvrđeno ko će biti na čelu centralnog pregovaračkog tima, jer se Vlada do poslednjeg momenta borila za ovakvu odluku saveta Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.